SIRUPY A MARMELÁDY
Sirup z čerstvých citronů
Ingredience:
- 2 kg čerstvých vyzrálých citronů
- 1,5 litrů vody
- 200 g medumedu
- 100g třtinového cukru
Postup:
Vymačkejte z citronů šťávu.Odstraňte jadérka..
Do hrnce dejte šťávu z citronů,přidejte 1,5 litru vody a cukr.
Zahřejte na teplotu max. 85°C a pak dále nevařte.
Nechejte zase odstát za občasného míchání do úplného rozpuštění cukru a medu.
Ještě teplý sirup nalekjte do připravených sklenic a nechejte vychladnout.
Uchovávejte v chladničce.
Levandulový sirup s medem
Ingredience:
- 50 g čerstvých levandulových květu,
- 1,5 litrů vody,
- 1 Bio citron nebo pomeranč,
- ½ hrnku medu,
- 100g třtinového cukru
Postup:
Natrhejte levandulové květy i s krátkými stonky a vložte do větší nádoby.
Převařte 1, 5 litru doy a nechte ji 10 minut odstát.
Poté zalejte levandule odstátou převařenou vodou a nechejte louhovat 24 hodin v chladničce.
Po uplynutí doby louhování přidejte do levandulové vody med, bio citron nebo pomeranč, třtinový cukr.
Zahřejte na teplotu max. 85°C a pak dále nevařte.
Nechejte zase odstát za občasného míchání do úplného rozpuštění cukru a medu.
Nakonec přes cedník nebo plátno levandulový sirup můžete plnit do připravených sklenic.
Uchovávejte v chladničce.
Jahodový džem s agarem
Ingredience:
- 2,5 kg jahod,
- 750g bio třetinového cukru(nebo medu),
- 20 kapek citronové šťávy, agar
Postup:
Jahody odstopkujte a zasypte cukrem.Takto nechejte 1 hodinu odpočinout. Jahody hezky pustí šťávu a vylepší přirozenou chuť. Poté jahody rozmixujte i s cukrem a dejte vařit 15 minut, poté přidejte citronovou šťávu a jeden sáček agaru. Vše promíchejte dohromady, ale agar je lépe zvlášť v hrníčku, protože dělá rád hrudky. Nechte vařit 5 minut a poté hned můžete plnit do sklenic.
Tip: Sklenice jsem si před plněním ještě vyvařila na 15 minut, abych zabránila případnému nezdaru.
Mátový domácí sirup
Tento recept jsem získala od majitelky dámského fitness ve Skutči. Je úžasný, takže se ráda s Vámi o něj podělím.
Ingredience:
- 200 g mátových lístků čerstvě natrhaných,
- 200 g třtinového cukru,
- 600 ml vody,
- 1 limeta.
Postup:
Mátové lístky natrhejte těsně před přípravou, omyjte se a nechejte okapat. Cukr smícháme s vodou a necháme mírně povařit, nejlépe až se celý rozpustí. Limetky nakrájejte na kousky a společně s mátou, rozmíchejte. Rozmixovanou směs zalijte horkou vodou s rozvařeným cukrem a nechejte 15 minut louhovat.
Šípková šťáva
Podzim je čas šípku, padaného listí a pro někoho i časem chřipek a nachlazení. Mám pro Vás skvělý, jednoduchý a chutný recept na přírodní medicínu.
Ingredience:
- 1 kg šípku,
- 1 pomeranč,
- 1 citrón,
- 3 lžíce medu
Postup:
Tarhejte šípek cca 1 kg, který properte ve vodě.Poté důkladně rozmixujte na kaši, přidejte vodu a kaši v ní pořádně promíchejte. Nechjte na 24 hodin odpočinout v chladničce. Po odležení mírně zahřejte na 10 – 15 minut, ale nesmí Vám to vařit. Ke konci přidejte šťávu z vymačkané pomeranče a citrónu, 2-3 lžíce medu a pořádně promíchejte už bez vaření. Ješte teplé je vhodné je směs pčecedit přes plátno.Pak stačí jen napnit sklenicea nechat vychladnout. Skladujte v ledniče apodávat můžete zalité horkou vodů na prohřátí nebo naředit s vodou.
Domácí jahodová šťáva
Ingredience:
- 2 kg jahod,
- třtinový cukr a nebo med
Postup:
Jahody odstopkujeme a vloží na hrnce na vodní lázeň. Necháme mírně zahřívat cca 1 hodinu. Poté vše propasírujte přes plátno.Oměřte si množství získané šťávy . Na 1/2 litru přidejte 250 g třtinového cukru a vařte max.5 minut. Mezitím si pořádně prohřejte láhev do které následně nalijeme šťávu. Ještě teplé uzavřete a nechte pozvolna chladnout. Takto Vám šťáva vydrží cca 6 měsíců.