Hlavní jídla

Kuskus s fazolemi

 

Ingredience:

  • množství ( 100g) Kuskus,
  • 1 kus (30g) Červená cibule,
  • 2 kusy (120 g) Čerstvé rajče,
  • množství (60 g) Fazole mungo,
  • 1 kus ( 30g) Salát
  • 1 lžička (10 g) Olivového oleje
  • 1 špetka (3 g) Kari koření
  • 1 špetka (2 g) Sůl
  • 1 špetka (2 g) Pepř mletý

Počet porcí: 1, Doba přípravy: 20 minut,  Doba vaření: 20 minut

Výživové hodnoty: Energie : 1828 KJ

Sacharidy : 72,1 g, Tuky : 12,4 g, Bílkoviny : 19,4 g, Vláknina: 14,5g, Vápník : 110 mg, Vitamín C: 33,4mg

 

Postup:

Nejprve kuskus dáme do misky a zalijeme 300 ml vroucí vodou, přidáme i kari koření a přiklopíme pokličkou.
Necháme 20 minut bobtnat. Mezitím si nakrájíme zeleninu: rajčata, cibuli, ledový salát.
Poté smícháme kuskus se zeleninou. Přidáme fazole,které jsem nejprve uvařili .Dochutíme pepřem, solí.

 

Celozrnné špagety s
tuňákem

Ingredience:

  • Množství( 100g) Celozrnných špaget
  • 1 porce( 70g) Tuňáka ve vlastní šťávě
  • 1 porce( 80g) Nakládaných loupaných rajčat
  • 1 porce( 20g) Parmezán
  • 1 porce( 2 g) Sůl
  • libovolně Bylinky( bazalka, rukola..atd)

Počet porcí: 1, Doba přípravy: 15 minut,  Doba vaření: 20 minut

Výživové hodnoty: Energie : 2397 KJ

Sacharidy : 79g, Tuky : 15,5g, Bílkoviny : 33,7g, Vláknina: 4,2 g, Vápník : 306mg, Vitamín C: 19,9mg

Postup:

1: Špagety uvaříme dle návodu na obale a scedíme přebytečnou vodu.
2: Nakládaná rajčata a tuňáka ohřejeme na pánvi a dochutíme nejlépe čerstvou bazalkou.
3: Na talíř dáme porci špaget, na ni dáme rajčata a také tuňáka.
4: Nakonec lehce poprášíme parmezánem, posypeme sekanou cibulovou natí a nebo čerstvými bylinkami (bazal-
kou, rukolou..atd).

Zapečený losos se sýrem na zelenině, kuskus

    Ingredience:

  • 1 kus ( 120g) Losos( nebo filé)
  • 1 kus ( 80g)  Kuskus
  • 1 dávka( 20g) Olivový olej
  • 1 dávka( 10g) Celozrnná mouka na obalení
  • 1 porce (50g) Cuketa
  • 1 porce ( 50g) Mrkev
  • 1 porce( 20g) Eidam 20%
  • 1 porce (2g) Sůl, petrželka
  • Dle chuti můžete přidat lahůdkovou cibuli nebo pórek

    Počet porcí: 1, Doba přípravy: 20 minut,  Doba pečení: 15 minut

    Výživové hodnoty: Energie : 2696 KJ

    Sacharidy : 30 g, Tuky : 35,6 g, Bílkoviny : 36 g, Vláknina: 5,6 g, Vápník : 78 mg, Vitamín C: 12,1 mg

     

    Postup:

    1: Lososa osolíme. Pokapeme citrónem, lehce pomoučíme celozrnnou moukou a opečeme z obou stran na olivovém oleji.
    2: Cuketu , mrkev oloupeme a očistíme.Nakrájíme a vložíme do vroucí vody na 5 minut. Scedíme a položíme na
    plech na pečící papír.
    3: Na zeleninu položíme lososa , posypeme strouhaným eidamem a zapečeme při 175°C po dobu 10 minut.
     

    Telecí maso se zapečenou cuketou

     

    Ingredience:

    • množství ( 100g) Telecí maso,
    • 1 Kus (100g) (30g) Cuketa,
    • 2 Lžičky (10g) Olivový olej,
    • 1 Množství (30 g) Eidam 20%,
    • 2 Lžičky (10g) Sójové omáčky
    • Množství ( 2 stroužky) Česneku
    • 1 Množství (2g) Sůl, pepří
    • 2 Špetky Bazalky

    Počet porcí: 1, Doba přípravy: 12 minut,  Doba pečení: 15 minut

    Výživové hodnoty: Energie : 1378 KJ

    Sacharidy : 7,6g, Tuky : 20,4 g, Bílkoviny : 30,9 g, Vláknina: 1,7 g, Vápník : 57 mg, Vitamín C: 18,4mg

     

    Postup:
    1: Telecí maso orestujte na olivovém oleji.
    2: Podlijeme trochou vody a dusíme do měkka.
    3: Cuketu nakrájíme na kolečka. Na plech vložíme pečící papír a na něj Položíme kolečka cukety, zakapeme olivovým olejem.
    Přidáme na plátky nakrájený česnek, osolíme, opepříme a přidáme bazalku.
    4: Nakonec zakápneme sójovou omáčkou. Pečeme v toubě při teplotě 160°C za občasného promíchání. Nakonec posypeme strouhaným sýrem.
    5: Podáváme plátek společně se zapečenou cuketou.

    Fit krůtí řízek a bramborovo-celerové pyré

    Ingredience:

    • Krůtí maso z prsou,
    • drcené ovesné vločky,
    • vejce,
    • špaldová mouka,
    • brambory, celer

    Postup:

    Nejprve si podrťte ovesné vločky.Krůtí prsa mírně osolte, dejte do špaldové mouky, vejce  a nakonec do drcených ovesných vloček. Položte na pečící papír a v troubě nechejte dozlatova upéct. Uvařte ve vodě a nejlépe v parním hrnci brambory i se slupkou ( kvůli nižšímu gylkemickému indexu) a očištěný celer současně. Po uvaření oloupejte brambory ze slupky a spolu s celerem umačkejte do pyré. Podle chuti můžete osolit. Já se  snažím nesolit, aby mohla vyniknout chuť i vůně celeru. Servírujte společně.

    Rychlý špaldový chléb s rajčaty a slunečnicí

    Rádi pečete doma chléb? Tento recept je právě pro Vás.

    Ingredience: 

    • 375 g špaldové mouky,
    • 125 g ovesných vloček,
    • sůl,
    • lžíce medu,
    • sušené kvasnice,
    • 50 g pšeničných klíčků,
    • 500 ml podmáslí,
    • slunečnicová semínka,
    • 1,5 lžíce sušených rajčat v oleji

    Postup: 

    Vločky smícháme s moukou, přidáme sůl a lžíci medu.  Dále kefír, slunečnicová semínka,sušené kvasnice, pšeničné klíčky. Vypracujeme vláčné těsto, které má konzistenci tekutější.

    Pečení v troubě:  Do formy vložíme pečící papír, nalijeme těsto .A pečeme při 200°C cca 15-20 minut.

    Pekárna na chléb: Stačí Vám použít rychlý program s gramáží 600 g.

    Co dodat? Chléb je vláčný, nadýchaný a chutný..a také velmi rychlý

    Batáty s cizrnou a jogurtovo-okurkový dresink

    Ingredience:

    • 3 ks batátů,
    • 100g cizrny,
    • salátová okurka,
    • bílý jogurt,
    • větvička rozmarýnu,
    • stroužek česneku

    Postup:

    Cizrnu je nutno nejprve na 12hodin namočit.Poté uvaříme do poloměkka.Batáty očistěte a nakrájejte na kostky. Na pečící papír dejte cizrnu na ni batáty, rozmarýn  a nakonec pokapejte olivovým olejem a dejte do trouby na 15 minut.Po upečení servírujeme s dresinkem.

    Dresink:

    • salátová okurka na jemné kostky,
    • 3-4 lžíce bílého jogurtu,
    • stroužek česneku