Sladké pečení

Red Velvet muffiny

Ingredience:

  • 250 g špaldové mouky
  • 1 lžička kypřící prášek do pečiva bez fosfátů
  • 0.5 lžičky jedlé sody
  • 3celá vejce
  • 20g třtinového cukru
  • 120 g másla
  • 130 ml bílého jogurtu
  • 350g upečené červené řepy
  • dle chuti vanilkový lusk
  • Ozdobení:

180 g LUčiny

100 máslo čerstvé

Postup:

 

Nejprve oloupejte a upečte červenou řepu. Po upečení rozmixujte společně s másle do hladka.Přidejte vejce a kefír. Umíchejte a pak přidávejte sypké směsi tj, špaldovou mouku, jedlou sodu, kypřící prášek do pečiva a třtinový cukr.Dle chutí můžete přidat vanilkový lusk. Vše umíchejte a dejte do formy na muffiny. Pečeme v předehřáté troubě 15-20 minut při teplotě 165°C. Po upečení ještě teplé vyndejte z papírových košíčku.Jinak se Vám přilepí.A nechejte vychladnout. Mezitiím připravíme Krém na ozdobení z lučiny a změklého másla, které vymícháme do hladkého krému.

 

                                                                                                                                       15.0.1..2018  Jana

Bezlepková bábovka s čokoládou

Ingredience:

  • 2  1/2  hrnku rýžové mouky Doves Farm
  • 1 balíček třtinového cukru s rumem
  • 1 lžíce medu
  • 4 celá vejce
  • 125 g másla
  • 1  1/2 hrnku mléka
  • 2 pásky hořké čokolády
  • 4 lžíce strouhaného kokosu Bio

Postup:

Smíchejte rýžovou mouku s třetinovým cukrem, vejci, medem.
Přidáme rozpuštěné máslo, mléko, strouhaný kokos.
Vše smícháme v hladké těsto.
Polovinu těsta dejte do bábovkové formy.Do druhé poloviny přidejte nastrouhanou hořkou čokoládu a tu zamíchejte,
Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C po dobu 45-55 minut.

Pozn. Rýžová mouka Doves Farm obsahuje tapioku, která má  samokypřící vlastnosti. proto není třeba přidávat kypřící prášek do pečiva.

                                                                                                                                       7.1..2018  Jana

Vánoční perníčky od prababičky

Ingredience:

  • 500 g špaldové mouky
  • 250 g medu
  • 80 g másla
  • 2 celá vejce
  • 1 lžička sody
  • Koření: skořice, hřebíček, anýz

Postup:

Do mísy dáme špaldovou mouku.
Přidáme vejce, med, máslo a lžičku sody.
Nakonec drcený hřebíček, skořici mletou a mletý anýz.
Vše smícháme v hladké těsto.
Těsto vyválíme a vykrajujeme libovolné tvary.
Pečeme v předehřáté troubě na 175 °C po dobu 15-18 minut.
Po upečení potíráme ještě teplé perníčky rozšlehaným bílkem s vodou.

Opravdu makový makovec

Recept je velmi jednoduchý a pro zdravý velmi propěšný. Mák obsahuje vápník více než 12 krát více než u kravského mléka. Vápník snižuje i riziko osteoporozy.

Ingredience:

  • 100 g bezlepkové mouky,
  • 400 g špaldové mouky,
  • 250 g mletého máku,
  • 130 g másla,
  • 2 vejce,
  • 1/2 litru kokosového mléka,
  • 1 bezfosfátový prášek do pečiva,
  • 1 balíček třtinového vanilkového cukru. (Cukr jsem nedávala, protože nemáme rádi moc sladká jídla, ale pokud to nezvládnete bez oslazení tak dejte 50 g třtinového cukru.)

Postup: 

Vše důkladně promíchejte, pečeme v formě 30-40 minut( dle velikosti formy) při teplotě kolem 170°C.

Kustovnicový koláč s tvarohem a ořechy

Tato kombinace bude velmi příznivá pro období redukce a formování postavy

Ingredience:                                                                       

  • 150 g rýžové mouky
  • 150 g celozrnné pšeničné polohrubé mouky
  • 1 balíček sušených kvasnic
  • 2 hrtky ovesných vloček
  • 50 ml acidofilního mléka
  • 50 ml čerstvého mléka
  • 3 polévkové lžíce sušené kustovnice
  • 1 vejce
  • 1/2 vaničky plnotučného tvarohu
  • 100 g drcených ořechů
  • 10 g čerstvého másla
  • med

Postup:

​Nejprve připravíme kvásek z teplého mléka, špetky třtinového cukru. Necháme chvilku vykynout a postupně přidáváme vejce, acidifilní mléko, mouky, ovesné vločky, kustovnice, máslo a vymícháme si hladké těsto, které necháme nakynout. Po vykynutí dáme těsto do libovolné formy nejprve těsto na které navrstvíme tvaroh, pokapeme medem a posypeme hrubě drcenými ořechy.Předehřejeme troubu na 180 °C a pečeme cca 30-35 minut.

Bezlepková bábovka

Tato varianta bábovka je velmi vhodnou dopolední i dopolední svačinkou pro děti.Stačí k ní přidat menší kousek ovoce nebo skleničku kefírového mléka

Ingredience:

  • 1 hrnek bezlepkové mouky,
  • 1 hrnek kokosu( obměnou jsou i ořechy nadrcené),
  • 1/2 hrnku třtinového cukru( já dala 1/4 a stačilo),
  • 3 vejce,
  • 1 prášek do pečiva bez fosfátů(běžně je k dostání v obchodech se  zdravou výživou), na dno hrnu dejte olivový olej a doplňte po okraj teplou vodou.

Postup:

Ingredience smíchejte dohromady a těsto řádně vymíchejte do hladka. V pečící formě pečte při 165°C cca 40 minut. Doba pečení závisí na velikosti formy. Tento poměr je pro malou bábovkovou formu.

Cuketové mufiny

Ingredience:

  • 1 banán,
  • 1 středně velká cuketa,
  • 2 vejce,
  • kypřící přášek bez fosfátu,
  • rozemleté vločky,
  • holandské kakao

Postup:  

Banán rozmačkáme, přidáme nastrouhanou cuketu na jemno, 2 vejce,rozemleté vločky nebo můžete použít i špaldovou mouku.Nakonec přidejte kypřící prášek.Předehřejte troubu na 175°C . Těsto dejte do formiček na muffiny nebo do kulaté formy a pečeme cca 30-40 minut.

Proteinové muffiny

Ingredience:

  • 1 banán,
  • 1 tvaroh,
  • ovesné vločky,
  • semínka a oříšky dle chuti,
  • 2 odměrky proteinu( např.syrovátkový )

Postup:

Všechny ingredience vymícháme do hmoty a do vymazaných forem dáme vzniklou hmotu.Pečeme při 150°C 15 – 20 minut.

Tato dobrůtka je vhodná na odpolední i dopolední svačinu a to i v případě, že redukujeme váhu.

Domácí špaldový perník

Ingerience:

  • 300g špaldové mouky,
  • 3 vejce,
  • 2 polévkové lžíce třtinové melasy,
  • 1 kypřící prášek do pečiva bez fosfátů,
  • 2 lžičky perníkového koření,
  • 50 ml vody,
  • 65 g másla,
  • 1 střední mrkvev a 1 jablko.

Postup:

Ingredience postupně smíchejte až bude těsto do hladka,poz. jablko i mrkev nastrouhejte na jemno.Do kulaté formy dejte směs, kterou posypeme na povrchu drceným lněným semínkem. A pečeme v předehřáté troubě při 175°C  cca 35-40 minut. Po upečení můžete v mlýnku podrtiti třtinový cukr a na povrchu mírně poprášit.

Palačinky z ovesných vloček

Jedna z mnoha variací palačinek

Ingredience: 

  • 1,5 hrnku banánkové mouky,
  • 1 hrnek ovesných vloček(rýžové, špaldové..atd),
  • ​2 vejce,
  • 2 hrnky kokosové mléko (mandlové a nebo i voda)

Postup:

Všechny ingredience smíchejte a nechejte cca 10 minut odpočívat, tak aby se mohly vločky zvláčnět. Poté rozehřejte kokosový tuk a osmažte palačinky z obou stran. Náplň můžete volit tvaroh s ovocem nebo klidně džem. Skořice na posyp dle chuti i hořká čokoláda.

Skořice prospívá velmi tělu: obsahuje silné antioxidanty, působí protizánětlivě, blahodárný vliv na srdce, zvyšuje citlivost tkání k inzulínu, má antibakteriální účinky, snižuje krevní cukr.

Raw palačinka s kešu nutelou, jahodami a meduňkou

Suroviny na „palačinky“: 

  • 4 banány,
  • 2 lusky vanilky

Na „nutelu“: 

  • 150 g kešu oříšků (namočených přes noc ve vodě),
  • 150 ml vody,
  • 3 lžíce prášku z nepražených kakaových bobů,
  • 4 lžíce medu

Na náplň a na ozdobu: 

  • 300 g jahod,
  • 2 hrsti lístků meduňky lékařské,
  • 3 lžíce datlového sirupu,
  • 80 g vlašských ořechů

Postup: 

Namočte si přes noc kešu oříšky tak, aby byly všechny pod hladinou vody. Oloupejte banány, omyjte lístky meduňky a jahody (šest jich dejte stranou) a zbylé nakrájejte na asi půlcentimetrové plátky.
Vanilkové lusky podélně rozřízněte a nožem vyškrábněte zrníčka. Banány s vanilkou rozmixujte do hladka v mixéru. Nalijte na fólii na tác od sušičky odhadem asi 80 ml banánového „těsta“ a krouživými pohyby a nahnutím tácu ho nechte rovnoměrně roztéct na velikost palačinky. Postupně zopakujte, dokud vám „těsto“ nedojde. Mělo by vystačit na šest placek. Dejte do sušičky a sušte na 42 °C osm hodin.
„Palačinky“ nesmí být vyschlé, ale trochu gumové, aby se s nimi dalo dobře manipulovat a aby se daly stočit (sušit za stejných podmínek, při teplotě pod 50 stupňů, můžete i v horkovzdušné troubě). Slijte namočené kešu oříšky a dejte je do mixéru, přidejte čerstvou vodu, med, kakaový prášek a rozmixujte vše do hladka. Usušené palačinky sloupněte z fólie, do poloviny potřete kešu krémem, vyskládejte na něj jahody a přidejte meduňku a zatočte do palačinky.Raw palačinka s kešu nutelou, jahodami a meduňkou

Japonský tvarohový koláč

Japonský tvarohový koláč je nadýchaný, rychlý.

Ingredience:

  • tvaroh,
  • 3 vejce,
  • 1 čokoláda na vaření

Postup:

Celou čokoládu necháme rozpustit. Smíchámě žloutky a tvaroh a nakonec přidáme čokoládu. Z bílků ušleháme sníh a ten přidáme ke směsi. Pečeme 15 minut při 150°C, potom vypneme troubu a ještě 15 minut necháme.

Sušenky z rýžovo-tapiokové mouky

Tento recept mám oblíbený,protože není příliš náročný a hlavně je to zábava pro děti.Na každé dětské párty nebo oslavě nechybí

Ingredience:

  • 350 g mouky rýžové (Dovesfarm),
  • 2 celé vejce,
  • 120 g postivého másla,
  • 100 g medu,
  • vanilkový lusk strouhaný.

​Postup:​​

​Všechny ingredience smíchejte dohromady, je jedno v jakém pořadí a vypracujete v hladké, vláčné ,ale nelepivé těsto. Z těsta vyválíte plát a vykrajuje oblíbený tvar a motiv sušenek.Používám tvořítka na sušenky od Tescomy, protože jsou i zvířátkové a děti to pak i baví.​ Vykrájené sušenky dáme na plech, který vyložíme pečícím papírem.Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 160°C po dobu 10-13 minut.

Variance: Kokosové, čokoládové, skořicové..atd.

​Mouka obsahuje již samokypřící látky, proto není zapotřebí přidávat kypřící prášek do pečiva a sušenky jsou krásně nadýchané.

     

Vánoční perníčky od prababičky

Ingredience:

  • 500 g špaldové mouky
  • 250 g medu
  • 80 g másla
  • 2 celá vejce
  • 1 lžička sody
  • Koření: skořice, hřebíček, anýz

Postup:

Do mísy dáme špaldovou mouku.
Přidáme vejce, med, máslo a lžičku sody.
Nakonec drcený hřebíček, skořici mletou a mletý anýz.
Vše smícháme v hladké těsto.
Těsto vyválíme a vykrajujeme libovolné tvary.
Pečeme v předehřáté troubě na 175 °C po dobu 15-18 minut.
Po upečení potíráme ještě teplé perníčky rozšlehaným bílkem s vodou.

Opravdu makový makovec

Recept je velmi jednoduchý a pro zdravý velmi propěšný. Mák obsahuje vápník více než 12 krát více než u kravského mléka. Vápník snižuje i riziko osteoporozy.

Ingredience:

  • 100 g bezlepkové mouky,
  • 400 g špaldové mouky,
  • 250 g mletého máku,
  • 130 g másla,
  • 2 vejce,
  • 1/2 litru kokosového mléka,
  • 1 bezfosfátový prášek do pečiva,
  • 1 balíček třtinového vanilkového cukru. (Cukr jsem nedávala, protože nemáme rádi moc sladká jídla, ale pokud to nezvládnete bez oslazení tak dejte 50 g třtinového cukru.)

Postup: 

Vše důkladně promíchejte, pečeme v formě 30-40 minut( dle velikosti formy) při teplotě kolem 170°C.

Kustovnicový koláč s tvarohem a ořechy

Tato kombinace bude velmi příznivá pro období redukce a formování postavy

Ingredience:                                                                       

  • 150 g rýžové mouky
  • 150 g celozrnné pšeničné polohrubé mouky
  • 1 balíček sušených kvasnic
  • 2 hrtky ovesných vloček
  • 50 ml acidofilního mléka
  • 50 ml čerstvého mléka
  • 3 polévkové lžíce sušené kustovnice
  • 1 vejce
  • 1/2 vaničky plnotučného tvarohu
  • 100 g drcených ořechů
  • 10 g čerstvého másla
  • med

Postup:

​Nejprve připravíme kvásek z teplého mléka, špetky třtinového cukru. Necháme chvilku vykynout a postupně přidáváme vejce, acidifilní mléko, mouky, ovesné vločky, kustovnice, máslo a vymícháme si hladké těsto, které necháme nakynout. Po vykynutí dáme těsto do libovolné formy nejprve těsto na které navrstvíme tvaroh, pokapeme medem a posypeme hrubě drcenými ořechy.Předehřejeme troubu na 180 °C a pečeme cca 30-35 minut.

Bezlepková bábovka

Tato varianta bábovka je velmi vhodnou dopolední i dopolední svačinkou pro děti.Stačí k ní přidat menší kousek ovoce nebo skleničku kefírového mléka

Ingredience:

  • 1 hrnek bezlepkové mouky,
  • 1 hrnek kokosu( obměnou jsou i ořechy nadrcené),
  • 1/2 hrnku třtinového cukru( já dala 1/4 a stačilo),
  • 3 vejce,
  • 1 prášek do pečiva bez fosfátů(běžně je k dostání v obchodech se  zdravou výživou), na dno hrnu dejte olivový olej a doplňte po okraj teplou vodou.

Postup:

Ingredience smíchejte dohromady a těsto řádně vymíchejte do hladka. V pečící formě pečte při 165°C cca 40 minut. Doba pečení závisí na velikosti formy. Tento poměr je pro malou bábovkovou formu.

Cuketové mufiny

Ingredience:

  • 1 banán,
  • 1 středně velká cuketa,
  • 2 vejce,
  • kypřící přášek bez fosfátu,
  • rozemleté vločky,
  • holandské kakao

Postup:  

Banán rozmačkáme, přidáme nastrouhanou cuketu na jemno, 2 vejce,rozemleté vločky nebo můžete použít i špaldovou mouku.Nakonec přidejte kypřící prášek.Předehřejte troubu na 175°C . Těsto dejte do formiček na muffiny nebo do kulaté formy a pečeme cca 30-40 minut.

Proteinové muffiny

Ingredience:

  • 1 banán,
  • 1 tvaroh,
  • ovesné vločky,
  • semínka a oříšky dle chuti,
  • 2 odměrky proteinu( např.syrovátkový )

Postup:

Všechny ingredience vymícháme do hmoty a do vymazaných forem dáme vzniklou hmotu.Pečeme při 150°C 15 – 20 minut.

Tato dobrůtka je vhodná na odpolední i dopolední svačinu a to i v případě, že redukujeme váhu.

Domácí špaldový perník

Ingerience:

  • 300g špaldové mouky,
  • 3 vejce,
  • 2 polévkové lžíce třtinové melasy,
  • 1 kypřící prášek do pečiva bez fosfátů,
  • 2 lžičky perníkového koření,
  • 50 ml vody,
  • 65 g másla,
  • 1 střední mrkvev a 1 jablko.

Postup:

Ingredience postupně smíchejte až bude těsto do hladka,poz. jablko i mrkev nastrouhejte na jemno.Do kulaté formy dejte směs, kterou posypeme na povrchu drceným lněným semínkem. A pečeme v předehřáté troubě při 175°C  cca 35-40 minut. Po upečení můžete v mlýnku podrtiti třtinový cukr a na povrchu mírně poprášit.

Palačinky z ovesných vloček

Jedna z mnoha variací palačinek

Ingredience: 

  • 1,5 hrnku banánkové mouky,
  • 1 hrnek ovesných vloček(rýžové, špaldové..atd),
  • ​2 vejce,
  • 2 hrnky kokosové mléko (mandlové a nebo i voda)

Postup:

Všechny ingredience smíchejte a nechejte cca 10 minut odpočívat, tak aby se mohly vločky zvláčnět. Poté rozehřejte kokosový tuk a osmažte palačinky z obou stran. Náplň můžete volit tvaroh s ovocem nebo klidně džem. Skořice na posyp dle chuti i hořká čokoláda.

Skořice prospívá velmi tělu: obsahuje silné antioxidanty, působí protizánětlivě, blahodárný vliv na srdce, zvyšuje citlivost tkání k inzulínu, má antibakteriální účinky, snižuje krevní cukr.

Raw palačinka s kešu nutelou, jahodami a meduňkou

Suroviny na „palačinky“: 

  • 4 banány,
  • 2 lusky vanilky

Na „nutelu“: 

  • 150 g kešu oříšků (namočených přes noc ve vodě),
  • 150 ml vody,
  • 3 lžíce prášku z nepražených kakaových bobů,
  • 4 lžíce medu

Na náplň a na ozdobu: 

  • 300 g jahod,
  • 2 hrsti lístků meduňky lékařské,
  • 3 lžíce datlového sirupu,
  • 80 g vlašských ořechů

Postup: 

Namočte si přes noc kešu oříšky tak, aby byly všechny pod hladinou vody. Oloupejte banány, omyjte lístky meduňky a jahody (šest jich dejte stranou) a zbylé nakrájejte na asi půlcentimetrové plátky.
Vanilkové lusky podélně rozřízněte a nožem vyškrábněte zrníčka. Banány s vanilkou rozmixujte do hladka v mixéru. Nalijte na fólii na tác od sušičky odhadem asi 80 ml banánového „těsta“ a krouživými pohyby a nahnutím tácu ho nechte rovnoměrně roztéct na velikost palačinky. Postupně zopakujte, dokud vám „těsto“ nedojde. Mělo by vystačit na šest placek. Dejte do sušičky a sušte na 42 °C osm hodin.
„Palačinky“ nesmí být vyschlé, ale trochu gumové, aby se s nimi dalo dobře manipulovat a aby se daly stočit (sušit za stejných podmínek, při teplotě pod 50 stupňů, můžete i v horkovzdušné troubě). Slijte namočené kešu oříšky a dejte je do mixéru, přidejte čerstvou vodu, med, kakaový prášek a rozmixujte vše do hladka. Usušené palačinky sloupněte z fólie, do poloviny potřete kešu krémem, vyskládejte na něj jahody a přidejte meduňku a zatočte do palačinky.Raw palačinka s kešu nutelou, jahodami a meduňkou

Japonský tvarohový koláč

Japonský tvarohový koláč je nadýchaný, rychlý.

Ingredience:

  • tvaroh,
  • 3 vejce,
  • 1 čokoláda na vaření

Postup:

Celou čokoládu necháme rozpustit. Smíchámě žloutky a tvaroh a nakonec přidáme čokoládu. Z bílků ušleháme sníh a ten přidáme ke směsi. Pečeme 15 minut při 150°C, potom vypneme troubu a ještě 15 minut necháme.

Sušenky z rýžovo-tapiokové mouky

Tento recept mám oblíbený,protože není příliš náročný a hlavně je to zábava pro děti.Na každé dětské párty nebo oslavě nechybí

Ingredience:

  • 350 g mouky rýžové (Dovesfarm),
  • 2 celé vejce,
  • 120 g postivého másla,
  • 100 g medu,
  • vanilkový lusk strouhaný.

​Postup:​​

​Všechny ingredience smíchejte dohromady, je jedno v jakém pořadí a vypracujete v hladké, vláčné ,ale nelepivé těsto. Z těsta vyválíte plát a vykrajuje oblíbený tvar a motiv sušenek.Používám tvořítka na sušenky od Tescomy, protože jsou i zvířátkové a děti to pak i baví.​ Vykrájené sušenky dáme na plech, který vyložíme pečícím papírem.Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 160°C po dobu 10-13 minut.

Variance: Kokosové, čokoládové, skořicové..atd.

​Mouka obsahuje již samokypřící látky, proto není zapotřebí přidávat kypřící prášek do pečiva a sušenky jsou krásně nadýchané.

     

Vánoční perníčky od prababičky

Ingredience:

  • 500 g špaldové mouky
  • 250 g medu
  • 80 g másla
  • 2 celá vejce
  • 1 lžička sody
  • Koření: skořice, hřebíček, anýz

Postup:

Do mísy dáme špaldovou mouku.
Přidáme vejce, med, máslo a lžičku sody.
Nakonec drcený hřebíček, skořici mletou a mletý anýz.
Vše smícháme v hladké těsto.
Těsto vyválíme a vykrajujeme libovolné tvary.
Pečeme v předehřáté troubě na 175 °C po dobu 15-18 minut.
Po upečení potíráme ještě teplé perníčky rozšlehaným bílkem s vodou.

Opravdu makový makovec

Recept je velmi jednoduchý a pro zdravý velmi propěšný. Mák obsahuje vápník více než 12 krát více než u kravského mléka. Vápník snižuje i riziko osteoporozy.

Ingredience:

  • 100 g bezlepkové mouky,
  • 400 g špaldové mouky,
  • 250 g mletého máku,
  • 130 g másla,
  • 2 vejce,
  • 1/2 litru kokosového mléka,
  • 1 bezfosfátový prášek do pečiva,
  • 1 balíček třtinového vanilkového cukru. (Cukr jsem nedávala, protože nemáme rádi moc sladká jídla, ale pokud to nezvládnete bez oslazení tak dejte 50 g třtinového cukru.)

Postup: 

Vše důkladně promíchejte, pečeme v formě 30-40 minut( dle velikosti formy) při teplotě kolem 170°C.

Kustovnicový koláč s tvarohem a ořechy

Tato kombinace bude velmi příznivá pro období redukce a formování postavy

Ingredience:                                                                       

  • 150 g rýžové mouky
  • 150 g celozrnné pšeničné polohrubé mouky
  • 1 balíček sušených kvasnic
  • 2 hrtky ovesných vloček
  • 50 ml acidofilního mléka
  • 50 ml čerstvého mléka
  • 3 polévkové lžíce sušené kustovnice
  • 1 vejce
  • 1/2 vaničky plnotučného tvarohu
  • 100 g drcených ořechů
  • 10 g čerstvého másla
  • med

Postup:

​Nejprve připravíme kvásek z teplého mléka, špetky třtinového cukru. Necháme chvilku vykynout a postupně přidáváme vejce, acidifilní mléko, mouky, ovesné vločky, kustovnice, máslo a vymícháme si hladké těsto, které necháme nakynout. Po vykynutí dáme těsto do libovolné formy nejprve těsto na které navrstvíme tvaroh, pokapeme medem a posypeme hrubě drcenými ořechy.Předehřejeme troubu na 180 °C a pečeme cca 30-35 minut.

Bezlepková bábovka

Tato varianta bábovka je velmi vhodnou dopolední i dopolední svačinkou pro děti.Stačí k ní přidat menší kousek ovoce nebo skleničku kefírového mléka

Ingredience:

  • 1 hrnek bezlepkové mouky,
  • 1 hrnek kokosu( obměnou jsou i ořechy nadrcené),
  • 1/2 hrnku třtinového cukru( já dala 1/4 a stačilo),
  • 3 vejce,
  • 1 prášek do pečiva bez fosfátů(běžně je k dostání v obchodech se  zdravou výživou), na dno hrnu dejte olivový olej a doplňte po okraj teplou vodou.

Postup:

Ingredience smíchejte dohromady a těsto řádně vymíchejte do hladka. V pečící formě pečte při 165°C cca 40 minut. Doba pečení závisí na velikosti formy. Tento poměr je pro malou bábovkovou formu.

Cuketové mufiny

Ingredience:

  • 1 banán,
  • 1 středně velká cuketa,
  • 2 vejce,
  • kypřící přášek bez fosfátu,
  • rozemleté vločky,
  • holandské kakao

Postup:  

Banán rozmačkáme, přidáme nastrouhanou cuketu na jemno, 2 vejce,rozemleté vločky nebo můžete použít i špaldovou mouku.Nakonec přidejte kypřící prášek.Předehřejte troubu na 175°C . Těsto dejte do formiček na muffiny nebo do kulaté formy a pečeme cca 30-40 minut.

Proteinové muffiny

Ingredience:

  • 1 banán,
  • 1 tvaroh,
  • ovesné vločky,
  • semínka a oříšky dle chuti,
  • 2 odměrky proteinu( např.syrovátkový )

Postup:

Všechny ingredience vymícháme do hmoty a do vymazaných forem dáme vzniklou hmotu.Pečeme při 150°C 15 – 20 minut.

Tato dobrůtka je vhodná na odpolední i dopolední svačinu a to i v případě, že redukujeme váhu.

Domácí špaldový perník

Ingerience:

  • 300g špaldové mouky,
  • 3 vejce,
  • 2 polévkové lžíce třtinové melasy,
  • 1 kypřící prášek do pečiva bez fosfátů,
  • 2 lžičky perníkového koření,
  • 50 ml vody,
  • 65 g másla,
  • 1 střední mrkvev a 1 jablko.

Postup:

Ingredience postupně smíchejte až bude těsto do hladka,poz. jablko i mrkev nastrouhejte na jemno.Do kulaté formy dejte směs, kterou posypeme na povrchu drceným lněným semínkem. A pečeme v předehřáté troubě při 175°C  cca 35-40 minut. Po upečení můžete v mlýnku podrtiti třtinový cukr a na povrchu mírně poprášit.

Palačinky z ovesných vloček

Jedna z mnoha variací palačinek

Ingredience: 

  • 1,5 hrnku banánkové mouky,
  • 1 hrnek ovesných vloček(rýžové, špaldové..atd),
  • ​2 vejce,
  • 2 hrnky kokosové mléko (mandlové a nebo i voda)

Postup:

Všechny ingredience smíchejte a nechejte cca 10 minut odpočívat, tak aby se mohly vločky zvláčnět. Poté rozehřejte kokosový tuk a osmažte palačinky z obou stran. Náplň můžete volit tvaroh s ovocem nebo klidně džem. Skořice na posyp dle chuti i hořká čokoláda.

Skořice prospívá velmi tělu: obsahuje silné antioxidanty, působí protizánětlivě, blahodárný vliv na srdce, zvyšuje citlivost tkání k inzulínu, má antibakteriální účinky, snižuje krevní cukr.

Raw palačinka s kešu nutelou, jahodami a meduňkou

Suroviny na „palačinky“: 

  • 4 banány,
  • 2 lusky vanilky

Na „nutelu“: 

  • 150 g kešu oříšků (namočených přes noc ve vodě),
  • 150 ml vody,
  • 3 lžíce prášku z nepražených kakaových bobů,
  • 4 lžíce medu

Na náplň a na ozdobu: 

  • 300 g jahod,
  • 2 hrsti lístků meduňky lékařské,
  • 3 lžíce datlového sirupu,
  • 80 g vlašských ořechů

Postup: 

Namočte si přes noc kešu oříšky tak, aby byly všechny pod hladinou vody. Oloupejte banány, omyjte lístky meduňky a jahody (šest jich dejte stranou) a zbylé nakrájejte na asi půlcentimetrové plátky.
Vanilkové lusky podélně rozřízněte a nožem vyškrábněte zrníčka. Banány s vanilkou rozmixujte do hladka v mixéru. Nalijte na fólii na tác od sušičky odhadem asi 80 ml banánového „těsta“ a krouživými pohyby a nahnutím tácu ho nechte rovnoměrně roztéct na velikost palačinky. Postupně zopakujte, dokud vám „těsto“ nedojde. Mělo by vystačit na šest placek. Dejte do sušičky a sušte na 42 °C osm hodin.
„Palačinky“ nesmí být vyschlé, ale trochu gumové, aby se s nimi dalo dobře manipulovat a aby se daly stočit (sušit za stejných podmínek, při teplotě pod 50 stupňů, můžete i v horkovzdušné troubě). Slijte namočené kešu oříšky a dejte je do mixéru, přidejte čerstvou vodu, med, kakaový prášek a rozmixujte vše do hladka. Usušené palačinky sloupněte z fólie, do poloviny potřete kešu krémem, vyskládejte na něj jahody a přidejte meduňku a zatočte do palačinky.Raw palačinka s kešu nutelou, jahodami a meduňkou

Japonský tvarohový koláč

Japonský tvarohový koláč je nadýchaný, rychlý.

Ingredience:

  • tvaroh,
  • 3 vejce,
  • 1 čokoláda na vaření

Postup:

Celou čokoládu necháme rozpustit. Smíchámě žloutky a tvaroh a nakonec přidáme čokoládu. Z bílků ušleháme sníh a ten přidáme ke směsi. Pečeme 15 minut při 150°C, potom vypneme troubu a ještě 15 minut necháme.

Sušenky z rýžovo-tapiokové mouky

Tento recept mám oblíbený,protože není příliš náročný a hlavně je to zábava pro děti.Na každé dětské párty nebo oslavě nechybí

Ingredience:

  • 350 g mouky rýžové (Dovesfarm),
  • 2 celé vejce,
  • 120 g postivého másla,
  • 100 g medu,
  • vanilkový lusk strouhaný.

​Postup:​​

​Všechny ingredience smíchejte dohromady, je jedno v jakém pořadí a vypracujete v hladké, vláčné ,ale nelepivé těsto. Z těsta vyválíte plát a vykrajuje oblíbený tvar a motiv sušenek.Používám tvořítka na sušenky od Tescomy, protože jsou i zvířátkové a děti to pak i baví.​ Vykrájené sušenky dáme na plech, který vyložíme pečícím papírem.Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 160°C po dobu 10-13 minut.

Variance: Kokosové, čokoládové, skořicové..atd.

​Mouka obsahuje již samokypřící látky, proto není zapotřebí přidávat kypřící prášek do pečiva a sušenky jsou krásně nadýchané.

     

Vánoční perníčky od prababičky

Ingredience:

  • 500 g špaldové mouky
  • 250 g medu
  • 80 g másla
  • 2 celá vejce
  • 1 lžička sody
  • Koření: skořice, hřebíček, anýz

Postup:

Do mísy dáme špaldovou mouku.
Přidáme vejce, med, máslo a lžičku sody.
Nakonec drcený hřebíček, skořici mletou a mletý anýz.
Vše smícháme v hladké těsto.
Těsto vyválíme a vykrajujeme libovolné tvary.
Pečeme v předehřáté troubě na 175 °C po dobu 15-18 minut.
Po upečení potíráme ještě teplé perníčky rozšlehaným bílkem s vodou.

Opravdu makový makovec

Recept je velmi jednoduchý a pro zdravý velmi propěšný. Mák obsahuje vápník více než 12 krát více než u kravského mléka. Vápník snižuje i riziko osteoporozy.

Ingredience:

  • 100 g bezlepkové mouky,
  • 400 g špaldové mouky,
  • 250 g mletého máku,
  • 130 g másla,
  • 2 vejce,
  • 1/2 litru kokosového mléka,
  • 1 bezfosfátový prášek do pečiva,
  • 1 balíček třtinového vanilkového cukru. (Cukr jsem nedávala, protože nemáme rádi moc sladká jídla, ale pokud to nezvládnete bez oslazení tak dejte 50 g třtinového cukru.)

Postup: 

Vše důkladně promíchejte, pečeme v formě 30-40 minut( dle velikosti formy) při teplotě kolem 170°C.

Kustovnicový koláč s tvarohem a ořechy

Tato kombinace bude velmi příznivá pro období redukce a formování postavy

Ingredience:                                                                       

  • 150 g rýžové mouky
  • 150 g celozrnné pšeničné polohrubé mouky
  • 1 balíček sušených kvasnic
  • 2 hrtky ovesných vloček
  • 50 ml acidofilního mléka
  • 50 ml čerstvého mléka
  • 3 polévkové lžíce sušené kustovnice
  • 1 vejce
  • 1/2 vaničky plnotučného tvarohu
  • 100 g drcených ořechů
  • 10 g čerstvého másla
  • med

Postup:

​Nejprve připravíme kvásek z teplého mléka, špetky třtinového cukru. Necháme chvilku vykynout a postupně přidáváme vejce, acidifilní mléko, mouky, ovesné vločky, kustovnice, máslo a vymícháme si hladké těsto, které necháme nakynout. Po vykynutí dáme těsto do libovolné formy nejprve těsto na které navrstvíme tvaroh, pokapeme medem a posypeme hrubě drcenými ořechy.Předehřejeme troubu na 180 °C a pečeme cca 30-35 minut.

Bezlepková bábovka

Tato varianta bábovka je velmi vhodnou dopolední i dopolední svačinkou pro děti.Stačí k ní přidat menší kousek ovoce nebo skleničku kefírového mléka

Ingredience:

  • 1 hrnek bezlepkové mouky,
  • 1 hrnek kokosu( obměnou jsou i ořechy nadrcené),
  • 1/2 hrnku třtinového cukru( já dala 1/4 a stačilo),
  • 3 vejce,
  • 1 prášek do pečiva bez fosfátů(běžně je k dostání v obchodech se  zdravou výživou), na dno hrnu dejte olivový olej a doplňte po okraj teplou vodou.

Postup:

Ingredience smíchejte dohromady a těsto řádně vymíchejte do hladka. V pečící formě pečte při 165°C cca 40 minut. Doba pečení závisí na velikosti formy. Tento poměr je pro malou bábovkovou formu.

Cuketové mufiny

Ingredience:

  • 1 banán,
  • 1 středně velká cuketa,
  • 2 vejce,
  • kypřící přášek bez fosfátu,
  • rozemleté vločky,
  • holandské kakao

Postup:  

Banán rozmačkáme, přidáme nastrouhanou cuketu na jemno, 2 vejce,rozemleté vločky nebo můžete použít i špaldovou mouku.Nakonec přidejte kypřící prášek.Předehřejte troubu na 175°C . Těsto dejte do formiček na muffiny nebo do kulaté formy a pečeme cca 30-40 minut.

Proteinové muffiny

Ingredience:

  • 1 banán,
  • 1 tvaroh,
  • ovesné vločky,
  • semínka a oříšky dle chuti,
  • 2 odměrky proteinu( např.syrovátkový )

Postup:

Všechny ingredience vymícháme do hmoty a do vymazaných forem dáme vzniklou hmotu.Pečeme při 150°C 15 – 20 minut.

Tato dobrůtka je vhodná na odpolední i dopolední svačinu a to i v případě, že redukujeme váhu.

Domácí špaldový perník

Ingerience:

  • 300g špaldové mouky,
  • 3 vejce,
  • 2 polévkové lžíce třtinové melasy,
  • 1 kypřící prášek do pečiva bez fosfátů,
  • 2 lžičky perníkového koření,
  • 50 ml vody,
  • 65 g másla,
  • 1 střední mrkvev a 1 jablko.

Postup:

Ingredience postupně smíchejte až bude těsto do hladka,poz. jablko i mrkev nastrouhejte na jemno.Do kulaté formy dejte směs, kterou posypeme na povrchu drceným lněným semínkem. A pečeme v předehřáté troubě při 175°C  cca 35-40 minut. Po upečení můžete v mlýnku podrtiti třtinový cukr a na povrchu mírně poprášit.

Palačinky z ovesných vloček

Jedna z mnoha variací palačinek

Ingredience: 

  • 1,5 hrnku banánkové mouky,
  • 1 hrnek ovesných vloček(rýžové, špaldové..atd),
  • ​2 vejce,
  • 2 hrnky kokosové mléko (mandlové a nebo i voda)

Postup:

Všechny ingredience smíchejte a nechejte cca 10 minut odpočívat, tak aby se mohly vločky zvláčnět. Poté rozehřejte kokosový tuk a osmažte palačinky z obou stran. Náplň můžete volit tvaroh s ovocem nebo klidně džem. Skořice na posyp dle chuti i hořká čokoláda.

Skořice prospívá velmi tělu: obsahuje silné antioxidanty, působí protizánětlivě, blahodárný vliv na srdce, zvyšuje citlivost tkání k inzulínu, má antibakteriální účinky, snižuje krevní cukr.

Raw palačinka s kešu nutelou, jahodami a meduňkou

Suroviny na „palačinky“: 

  • 4 banány,
  • 2 lusky vanilky

Na „nutelu“: 

  • 150 g kešu oříšků (namočených přes noc ve vodě),
  • 150 ml vody,
  • 3 lžíce prášku z nepražených kakaových bobů,
  • 4 lžíce medu

Na náplň a na ozdobu: 

  • 300 g jahod,
  • 2 hrsti lístků meduňky lékařské,
  • 3 lžíce datlového sirupu,
  • 80 g vlašských ořechů

Postup: 

Namočte si přes noc kešu oříšky tak, aby byly všechny pod hladinou vody. Oloupejte banány, omyjte lístky meduňky a jahody (šest jich dejte stranou) a zbylé nakrájejte na asi půlcentimetrové plátky.
Vanilkové lusky podélně rozřízněte a nožem vyškrábněte zrníčka. Banány s vanilkou rozmixujte do hladka v mixéru. Nalijte na fólii na tác od sušičky odhadem asi 80 ml banánového „těsta“ a krouživými pohyby a nahnutím tácu ho nechte rovnoměrně roztéct na velikost palačinky. Postupně zopakujte, dokud vám „těsto“ nedojde. Mělo by vystačit na šest placek. Dejte do sušičky a sušte na 42 °C osm hodin.
„Palačinky“ nesmí být vyschlé, ale trochu gumové, aby se s nimi dalo dobře manipulovat a aby se daly stočit (sušit za stejných podmínek, při teplotě pod 50 stupňů, můžete i v horkovzdušné troubě). Slijte namočené kešu oříšky a dejte je do mixéru, přidejte čerstvou vodu, med, kakaový prášek a rozmixujte vše do hladka. Usušené palačinky sloupněte z fólie, do poloviny potřete kešu krémem, vyskládejte na něj jahody a přidejte meduňku a zatočte do palačinky.Raw palačinka s kešu nutelou, jahodami a meduňkou

Japonský tvarohový koláč

Japonský tvarohový koláč je nadýchaný, rychlý.

Ingredience:

  • tvaroh,
  • 3 vejce,
  • 1 čokoláda na vaření

Postup:

Celou čokoládu necháme rozpustit. Smíchámě žloutky a tvaroh a nakonec přidáme čokoládu. Z bílků ušleháme sníh a ten přidáme ke směsi. Pečeme 15 minut při 150°C, potom vypneme troubu a ještě 15 minut necháme.

Sušenky z rýžovo-tapiokové mouky

Tento recept mám oblíbený,protože není příliš náročný a hlavně je to zábava pro děti.Na každé dětské párty nebo oslavě nechybí

Ingredience:

  • 350 g mouky rýžové (Dovesfarm),
  • 2 celé vejce,
  • 120 g postivého másla,
  • 100 g medu,
  • vanilkový lusk strouhaný.

​Postup:​​

​Všechny ingredience smíchejte dohromady, je jedno v jakém pořadí a vypracujete v hladké, vláčné ,ale nelepivé těsto. Z těsta vyválíte plát a vykrajuje oblíbený tvar a motiv sušenek.Používám tvořítka na sušenky od Tescomy, protože jsou i zvířátkové a děti to pak i baví.​ Vykrájené sušenky dáme na plech, který vyložíme pečícím papírem.Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 160°C po dobu 10-13 minut.

Variance: Kokosové, čokoládové, skořicové..atd.

​Mouka obsahuje již samokypřící látky, proto není zapotřebí přidávat kypřící prášek do pečiva a sušenky jsou krásně nadýchané.