Sladké pečení
Red Velvet muffiny
Ingredience:
- 250 g špaldové mouky
- 1 lžička kypřící prášek do pečiva bez fosfátů
- 0.5 lžičky jedlé sody
- 3celá vejce
- 20g třtinového cukru
- 120 g másla
- 130 ml bílého jogurtu
- 350g upečené červené řepy
- dle chuti vanilkový lusk
- Ozdobení:
180 g LUčiny
100 máslo čerstvé
Postup:
Nejprve oloupejte a upečte červenou řepu. Po upečení rozmixujte společně s másle do hladka.Přidejte vejce a kefír. Umíchejte a pak přidávejte sypké směsi tj, špaldovou mouku, jedlou sodu, kypřící prášek do pečiva a třtinový cukr.Dle chutí můžete přidat vanilkový lusk. Vše umíchejte a dejte do formy na muffiny. Pečeme v předehřáté troubě 15-20 minut při teplotě 165°C. Po upečení ještě teplé vyndejte z papírových košíčku.Jinak se Vám přilepí.A nechejte vychladnout. Mezitiím připravíme Krém na ozdobení z lučiny a změklého másla, které vymícháme do hladkého krému.
15.0.1..2018 Jana
Bezlepková bábovka s čokoládou
Ingredience:
- 2 1/2 hrnku rýžové mouky Doves Farm
- 1 balíček třtinového cukru s rumem
- 1 lžíce medu
- 4 celá vejce
- 125 g másla
- 1 1/2 hrnku mléka
- 2 pásky hořké čokolády
- 4 lžíce strouhaného kokosu Bio
Postup:
Smíchejte rýžovou mouku s třetinovým cukrem, vejci, medem.
Přidáme rozpuštěné máslo, mléko, strouhaný kokos.
Vše smícháme v hladké těsto.
Polovinu těsta dejte do bábovkové formy.Do druhé poloviny přidejte nastrouhanou hořkou čokoládu a tu zamíchejte,
Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C po dobu 45-55 minut.
Pozn. Rýžová mouka Doves Farm obsahuje tapioku, která má samokypřící vlastnosti. proto není třeba přidávat kypřící prášek do pečiva.
7.1..2018 Jana
Vánoční perníčky od prababičky
Ingredience:
- 500 g špaldové mouky
- 250 g medu
- 80 g másla
- 2 celá vejce
- 1 lžička sody
- Koření: skořice, hřebíček, anýz
Postup:
Do mísy dáme špaldovou mouku.
Přidáme vejce, med, máslo a lžičku sody.
Nakonec drcený hřebíček, skořici mletou a mletý anýz.
Vše smícháme v hladké těsto.
Těsto vyválíme a vykrajujeme libovolné tvary.
Pečeme v předehřáté troubě na 175 °C po dobu 15-18 minut.
Po upečení potíráme ještě teplé perníčky rozšlehaným bílkem s vodou.
Opravdu makový makovec
Recept je velmi jednoduchý a pro zdravý velmi propěšný. Mák obsahuje vápník více než 12 krát více než u kravského mléka. Vápník snižuje i riziko osteoporozy.
Ingredience:
- 100 g bezlepkové mouky,
- 400 g špaldové mouky,
- 250 g mletého máku,
- 130 g másla,
- 2 vejce,
- 1/2 litru kokosového mléka,
- 1 bezfosfátový prášek do pečiva,
- 1 balíček třtinového vanilkového cukru. (Cukr jsem nedávala, protože nemáme rádi moc sladká jídla, ale pokud to nezvládnete bez oslazení tak dejte 50 g třtinového cukru.)
Postup:
Vše důkladně promíchejte, pečeme v formě 30-40 minut( dle velikosti formy) při teplotě kolem 170°C.
Kustovnicový koláč s tvarohem a ořechy
Tato kombinace bude velmi příznivá pro období redukce a formování postavy
Ingredience:
- 150 g rýžové mouky
- 150 g celozrnné pšeničné polohrubé mouky
- 1 balíček sušených kvasnic
- 2 hrtky ovesných vloček
- 50 ml acidofilního mléka
- 50 ml čerstvého mléka
- 3 polévkové lžíce sušené kustovnice
- 1 vejce
- 1/2 vaničky plnotučného tvarohu
- 100 g drcených ořechů
- 10 g čerstvého másla
- med
Postup:
Nejprve připravíme kvásek z teplého mléka, špetky třtinového cukru. Necháme chvilku vykynout a postupně přidáváme vejce, acidifilní mléko, mouky, ovesné vločky, kustovnice, máslo a vymícháme si hladké těsto, které necháme nakynout. Po vykynutí dáme těsto do libovolné formy nejprve těsto na které navrstvíme tvaroh, pokapeme medem a posypeme hrubě drcenými ořechy.Předehřejeme troubu na 180 °C a pečeme cca 30-35 minut.
Bezlepková bábovka
Tato varianta bábovka je velmi vhodnou dopolední i dopolední svačinkou pro děti.Stačí k ní přidat menší kousek ovoce nebo skleničku kefírového mléka
Ingredience:
- 1 hrnek bezlepkové mouky,
- 1 hrnek kokosu( obměnou jsou i ořechy nadrcené),
- 1/2 hrnku třtinového cukru( já dala 1/4 a stačilo),
- 3 vejce,
- 1 prášek do pečiva bez fosfátů(běžně je k dostání v obchodech se zdravou výživou), na dno hrnu dejte olivový olej a doplňte po okraj teplou vodou.
Postup:
Ingredience smíchejte dohromady a těsto řádně vymíchejte do hladka. V pečící formě pečte při 165°C cca 40 minut. Doba pečení závisí na velikosti formy. Tento poměr je pro malou bábovkovou formu.
Cuketové mufiny
Ingredience:
- 1 banán,
- 1 středně velká cuketa,
- 2 vejce,
- kypřící přášek bez fosfátu,
- rozemleté vločky,
- holandské kakao
Postup:
Banán rozmačkáme, přidáme nastrouhanou cuketu na jemno, 2 vejce,rozemleté vločky nebo můžete použít i špaldovou mouku.Nakonec přidejte kypřící prášek.Předehřejte troubu na 175°C . Těsto dejte do formiček na muffiny nebo do kulaté formy a pečeme cca 30-40 minut.
Proteinové muffiny
Ingredience:
- 1 banán,
- 1 tvaroh,
- ovesné vločky,
- semínka a oříšky dle chuti,
- 2 odměrky proteinu( např.syrovátkový )
Postup:
Všechny ingredience vymícháme do hmoty a do vymazaných forem dáme vzniklou hmotu.Pečeme při 150°C 15 – 20 minut.
Tato dobrůtka je vhodná na odpolední i dopolední svačinu a to i v případě, že redukujeme váhu.
Domácí špaldový perník
Ingerience:
- 300g špaldové mouky,
- 3 vejce,
- 2 polévkové lžíce třtinové melasy,
- 1 kypřící prášek do pečiva bez fosfátů,
- 2 lžičky perníkového koření,
- 50 ml vody,
- 65 g másla,
- 1 střední mrkvev a 1 jablko.
Postup:
Ingredience postupně smíchejte až bude těsto do hladka,poz. jablko i mrkev nastrouhejte na jemno.Do kulaté formy dejte směs, kterou posypeme na povrchu drceným lněným semínkem. A pečeme v předehřáté troubě při 175°C cca 35-40 minut. Po upečení můžete v mlýnku podrtiti třtinový cukr a na povrchu mírně poprášit.
Palačinky z ovesných vloček
Jedna z mnoha variací palačinek
Ingredience:
- 1,5 hrnku banánkové mouky,
- 1 hrnek ovesných vloček(rýžové, špaldové..atd),
- 2 vejce,
- 2 hrnky kokosové mléko (mandlové a nebo i voda)
Postup:
Všechny ingredience smíchejte a nechejte cca 10 minut odpočívat, tak aby se mohly vločky zvláčnět. Poté rozehřejte kokosový tuk a osmažte palačinky z obou stran. Náplň můžete volit tvaroh s ovocem nebo klidně džem. Skořice na posyp dle chuti i hořká čokoláda.
Skořice prospívá velmi tělu: obsahuje silné antioxidanty, působí protizánětlivě, blahodárný vliv na srdce, zvyšuje citlivost tkání k inzulínu, má antibakteriální účinky, snižuje krevní cukr.
Raw palačinka s kešu nutelou, jahodami a meduňkou
Suroviny na „palačinky“:
- 4 banány,
- 2 lusky vanilky
Na „nutelu“:
- 150 g kešu oříšků (namočených přes noc ve vodě),
- 150 ml vody,
- 3 lžíce prášku z nepražených kakaových bobů,
- 4 lžíce medu
Na náplň a na ozdobu:
- 300 g jahod,
- 2 hrsti lístků meduňky lékařské,
- 3 lžíce datlového sirupu,
- 80 g vlašských ořechů
Postup:
Namočte si přes noc kešu oříšky tak, aby byly všechny pod hladinou vody. Oloupejte banány, omyjte lístky meduňky a jahody (šest jich dejte stranou) a zbylé nakrájejte na asi půlcentimetrové plátky.
Vanilkové lusky podélně rozřízněte a nožem vyškrábněte zrníčka. Banány s vanilkou rozmixujte do hladka v mixéru. Nalijte na fólii na tác od sušičky odhadem asi 80 ml banánového „těsta“ a krouživými pohyby a nahnutím tácu ho nechte rovnoměrně roztéct na velikost palačinky. Postupně zopakujte, dokud vám „těsto“ nedojde. Mělo by vystačit na šest placek. Dejte do sušičky a sušte na 42 °C osm hodin.
„Palačinky“ nesmí být vyschlé, ale trochu gumové, aby se s nimi dalo dobře manipulovat a aby se daly stočit (sušit za stejných podmínek, při teplotě pod 50 stupňů, můžete i v horkovzdušné troubě). Slijte namočené kešu oříšky a dejte je do mixéru, přidejte čerstvou vodu, med, kakaový prášek a rozmixujte vše do hladka. Usušené palačinky sloupněte z fólie, do poloviny potřete kešu krémem, vyskládejte na něj jahody a přidejte meduňku a zatočte do palačinky.
Japonský tvarohový koláč
Japonský tvarohový koláč je nadýchaný, rychlý.
Ingredience:
- tvaroh,
- 3 vejce,
- 1 čokoláda na vaření
Postup:
Celou čokoládu necháme rozpustit. Smíchámě žloutky a tvaroh a nakonec přidáme čokoládu. Z bílků ušleháme sníh a ten přidáme ke směsi. Pečeme 15 minut při 150°C, potom vypneme troubu a ještě 15 minut necháme.
Sušenky z rýžovo-tapiokové mouky
Tento recept mám oblíbený,protože není příliš náročný a hlavně je to zábava pro děti.Na každé dětské párty nebo oslavě nechybí
Ingredience:
- 350 g mouky rýžové (Dovesfarm),
- 2 celé vejce,
- 120 g postivého másla,
- 100 g medu,
- vanilkový lusk strouhaný.
Postup:
Všechny ingredience smíchejte dohromady, je jedno v jakém pořadí a vypracujete v hladké, vláčné ,ale nelepivé těsto. Z těsta vyválíte plát a vykrajuje oblíbený tvar a motiv sušenek.Používám tvořítka na sušenky od Tescomy, protože jsou i zvířátkové a děti to pak i baví. Vykrájené sušenky dáme na plech, který vyložíme pečícím papírem.Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 160°C po dobu 10-13 minut.
Variance: Kokosové, čokoládové, skořicové..atd.
Mouka obsahuje již samokypřící látky, proto není zapotřebí přidávat kypřící prášek do pečiva a sušenky jsou krásně nadýchané.
Vánoční perníčky od prababičky
Ingredience:
- 500 g špaldové mouky
- 250 g medu
- 80 g másla
- 2 celá vejce
- 1 lžička sody
- Koření: skořice, hřebíček, anýz
Postup:
Do mísy dáme špaldovou mouku.
Přidáme vejce, med, máslo a lžičku sody.
Nakonec drcený hřebíček, skořici mletou a mletý anýz.
Vše smícháme v hladké těsto.
Těsto vyválíme a vykrajujeme libovolné tvary.
Pečeme v předehřáté troubě na 175 °C po dobu 15-18 minut.
Po upečení potíráme ještě teplé perníčky rozšlehaným bílkem s vodou.
Opravdu makový makovec
Recept je velmi jednoduchý a pro zdravý velmi propěšný. Mák obsahuje vápník více než 12 krát více než u kravského mléka. Vápník snižuje i riziko osteoporozy.
Ingredience:
- 100 g bezlepkové mouky,
- 400 g špaldové mouky,
- 250 g mletého máku,
- 130 g másla,
- 2 vejce,
- 1/2 litru kokosového mléka,
- 1 bezfosfátový prášek do pečiva,
- 1 balíček třtinového vanilkového cukru. (Cukr jsem nedávala, protože nemáme rádi moc sladká jídla, ale pokud to nezvládnete bez oslazení tak dejte 50 g třtinového cukru.)
Postup:
Vše důkladně promíchejte, pečeme v formě 30-40 minut( dle velikosti formy) při teplotě kolem 170°C.
Kustovnicový koláč s tvarohem a ořechy
Tato kombinace bude velmi příznivá pro období redukce a formování postavy
Ingredience:
- 150 g rýžové mouky
- 150 g celozrnné pšeničné polohrubé mouky
- 1 balíček sušených kvasnic
- 2 hrtky ovesných vloček
- 50 ml acidofilního mléka
- 50 ml čerstvého mléka
- 3 polévkové lžíce sušené kustovnice
- 1 vejce
- 1/2 vaničky plnotučného tvarohu
- 100 g drcených ořechů
- 10 g čerstvého másla
- med
Postup:
Nejprve připravíme kvásek z teplého mléka, špetky třtinového cukru. Necháme chvilku vykynout a postupně přidáváme vejce, acidifilní mléko, mouky, ovesné vločky, kustovnice, máslo a vymícháme si hladké těsto, které necháme nakynout. Po vykynutí dáme těsto do libovolné formy nejprve těsto na které navrstvíme tvaroh, pokapeme medem a posypeme hrubě drcenými ořechy.Předehřejeme troubu na 180 °C a pečeme cca 30-35 minut.
Bezlepková bábovka
Tato varianta bábovka je velmi vhodnou dopolední i dopolední svačinkou pro děti.Stačí k ní přidat menší kousek ovoce nebo skleničku kefírového mléka
Ingredience:
- 1 hrnek bezlepkové mouky,
- 1 hrnek kokosu( obměnou jsou i ořechy nadrcené),
- 1/2 hrnku třtinového cukru( já dala 1/4 a stačilo),
- 3 vejce,
- 1 prášek do pečiva bez fosfátů(běžně je k dostání v obchodech se zdravou výživou), na dno hrnu dejte olivový olej a doplňte po okraj teplou vodou.
Postup:
Ingredience smíchejte dohromady a těsto řádně vymíchejte do hladka. V pečící formě pečte při 165°C cca 40 minut. Doba pečení závisí na velikosti formy. Tento poměr je pro malou bábovkovou formu.
Cuketové mufiny
Ingredience:
- 1 banán,
- 1 středně velká cuketa,
- 2 vejce,
- kypřící přášek bez fosfátu,
- rozemleté vločky,
- holandské kakao
Postup:
Banán rozmačkáme, přidáme nastrouhanou cuketu na jemno, 2 vejce,rozemleté vločky nebo můžete použít i špaldovou mouku.Nakonec přidejte kypřící prášek.Předehřejte troubu na 175°C . Těsto dejte do formiček na muffiny nebo do kulaté formy a pečeme cca 30-40 minut.
Proteinové muffiny
Ingredience:
- 1 banán,
- 1 tvaroh,
- ovesné vločky,
- semínka a oříšky dle chuti,
- 2 odměrky proteinu( např.syrovátkový )
Postup:
Všechny ingredience vymícháme do hmoty a do vymazaných forem dáme vzniklou hmotu.Pečeme při 150°C 15 – 20 minut.
Tato dobrůtka je vhodná na odpolední i dopolední svačinu a to i v případě, že redukujeme váhu.
Domácí špaldový perník
Ingerience:
- 300g špaldové mouky,
- 3 vejce,
- 2 polévkové lžíce třtinové melasy,
- 1 kypřící prášek do pečiva bez fosfátů,
- 2 lžičky perníkového koření,
- 50 ml vody,
- 65 g másla,
- 1 střední mrkvev a 1 jablko.
Postup:
Ingredience postupně smíchejte až bude těsto do hladka,poz. jablko i mrkev nastrouhejte na jemno.Do kulaté formy dejte směs, kterou posypeme na povrchu drceným lněným semínkem. A pečeme v předehřáté troubě při 175°C cca 35-40 minut. Po upečení můžete v mlýnku podrtiti třtinový cukr a na povrchu mírně poprášit.
Palačinky z ovesných vloček
Jedna z mnoha variací palačinek
Ingredience:
- 1,5 hrnku banánkové mouky,
- 1 hrnek ovesných vloček(rýžové, špaldové..atd),
- 2 vejce,
- 2 hrnky kokosové mléko (mandlové a nebo i voda)
Postup:
Všechny ingredience smíchejte a nechejte cca 10 minut odpočívat, tak aby se mohly vločky zvláčnět. Poté rozehřejte kokosový tuk a osmažte palačinky z obou stran. Náplň můžete volit tvaroh s ovocem nebo klidně džem. Skořice na posyp dle chuti i hořká čokoláda.
Skořice prospívá velmi tělu: obsahuje silné antioxidanty, působí protizánětlivě, blahodárný vliv na srdce, zvyšuje citlivost tkání k inzulínu, má antibakteriální účinky, snižuje krevní cukr.
Raw palačinka s kešu nutelou, jahodami a meduňkou
Suroviny na „palačinky“:
- 4 banány,
- 2 lusky vanilky
Na „nutelu“:
- 150 g kešu oříšků (namočených přes noc ve vodě),
- 150 ml vody,
- 3 lžíce prášku z nepražených kakaových bobů,
- 4 lžíce medu
Na náplň a na ozdobu:
- 300 g jahod,
- 2 hrsti lístků meduňky lékařské,
- 3 lžíce datlového sirupu,
- 80 g vlašských ořechů
Postup:
Namočte si přes noc kešu oříšky tak, aby byly všechny pod hladinou vody. Oloupejte banány, omyjte lístky meduňky a jahody (šest jich dejte stranou) a zbylé nakrájejte na asi půlcentimetrové plátky.
Vanilkové lusky podélně rozřízněte a nožem vyškrábněte zrníčka. Banány s vanilkou rozmixujte do hladka v mixéru. Nalijte na fólii na tác od sušičky odhadem asi 80 ml banánového „těsta“ a krouživými pohyby a nahnutím tácu ho nechte rovnoměrně roztéct na velikost palačinky. Postupně zopakujte, dokud vám „těsto“ nedojde. Mělo by vystačit na šest placek. Dejte do sušičky a sušte na 42 °C osm hodin.
„Palačinky“ nesmí být vyschlé, ale trochu gumové, aby se s nimi dalo dobře manipulovat a aby se daly stočit (sušit za stejných podmínek, při teplotě pod 50 stupňů, můžete i v horkovzdušné troubě). Slijte namočené kešu oříšky a dejte je do mixéru, přidejte čerstvou vodu, med, kakaový prášek a rozmixujte vše do hladka. Usušené palačinky sloupněte z fólie, do poloviny potřete kešu krémem, vyskládejte na něj jahody a přidejte meduňku a zatočte do palačinky.
Japonský tvarohový koláč
Japonský tvarohový koláč je nadýchaný, rychlý.
Ingredience:
- tvaroh,
- 3 vejce,
- 1 čokoláda na vaření
Postup:
Celou čokoládu necháme rozpustit. Smíchámě žloutky a tvaroh a nakonec přidáme čokoládu. Z bílků ušleháme sníh a ten přidáme ke směsi. Pečeme 15 minut při 150°C, potom vypneme troubu a ještě 15 minut necháme.
Sušenky z rýžovo-tapiokové mouky
Tento recept mám oblíbený,protože není příliš náročný a hlavně je to zábava pro děti.Na každé dětské párty nebo oslavě nechybí
Ingredience:
- 350 g mouky rýžové (Dovesfarm),
- 2 celé vejce,
- 120 g postivého másla,
- 100 g medu,
- vanilkový lusk strouhaný.
Postup:
Všechny ingredience smíchejte dohromady, je jedno v jakém pořadí a vypracujete v hladké, vláčné ,ale nelepivé těsto. Z těsta vyválíte plát a vykrajuje oblíbený tvar a motiv sušenek.Používám tvořítka na sušenky od Tescomy, protože jsou i zvířátkové a děti to pak i baví. Vykrájené sušenky dáme na plech, který vyložíme pečícím papírem.Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 160°C po dobu 10-13 minut.
Variance: Kokosové, čokoládové, skořicové..atd.
Mouka obsahuje již samokypřící látky, proto není zapotřebí přidávat kypřící prášek do pečiva a sušenky jsou krásně nadýchané.
Vánoční perníčky od prababičky
Ingredience:
- 500 g špaldové mouky
- 250 g medu
- 80 g másla
- 2 celá vejce
- 1 lžička sody
- Koření: skořice, hřebíček, anýz
Postup:
Do mísy dáme špaldovou mouku.
Přidáme vejce, med, máslo a lžičku sody.
Nakonec drcený hřebíček, skořici mletou a mletý anýz.
Vše smícháme v hladké těsto.
Těsto vyválíme a vykrajujeme libovolné tvary.
Pečeme v předehřáté troubě na 175 °C po dobu 15-18 minut.
Po upečení potíráme ještě teplé perníčky rozšlehaným bílkem s vodou.
Opravdu makový makovec
Recept je velmi jednoduchý a pro zdravý velmi propěšný. Mák obsahuje vápník více než 12 krát více než u kravského mléka. Vápník snižuje i riziko osteoporozy.
Ingredience:
- 100 g bezlepkové mouky,
- 400 g špaldové mouky,
- 250 g mletého máku,
- 130 g másla,
- 2 vejce,
- 1/2 litru kokosového mléka,
- 1 bezfosfátový prášek do pečiva,
- 1 balíček třtinového vanilkového cukru. (Cukr jsem nedávala, protože nemáme rádi moc sladká jídla, ale pokud to nezvládnete bez oslazení tak dejte 50 g třtinového cukru.)
Postup:
Vše důkladně promíchejte, pečeme v formě 30-40 minut( dle velikosti formy) při teplotě kolem 170°C.
Kustovnicový koláč s tvarohem a ořechy
Tato kombinace bude velmi příznivá pro období redukce a formování postavy
Ingredience:
- 150 g rýžové mouky
- 150 g celozrnné pšeničné polohrubé mouky
- 1 balíček sušených kvasnic
- 2 hrtky ovesných vloček
- 50 ml acidofilního mléka
- 50 ml čerstvého mléka
- 3 polévkové lžíce sušené kustovnice
- 1 vejce
- 1/2 vaničky plnotučného tvarohu
- 100 g drcených ořechů
- 10 g čerstvého másla
- med
Postup:
Nejprve připravíme kvásek z teplého mléka, špetky třtinového cukru. Necháme chvilku vykynout a postupně přidáváme vejce, acidifilní mléko, mouky, ovesné vločky, kustovnice, máslo a vymícháme si hladké těsto, které necháme nakynout. Po vykynutí dáme těsto do libovolné formy nejprve těsto na které navrstvíme tvaroh, pokapeme medem a posypeme hrubě drcenými ořechy.Předehřejeme troubu na 180 °C a pečeme cca 30-35 minut.
Bezlepková bábovka
Tato varianta bábovka je velmi vhodnou dopolední i dopolední svačinkou pro děti.Stačí k ní přidat menší kousek ovoce nebo skleničku kefírového mléka
Ingredience:
- 1 hrnek bezlepkové mouky,
- 1 hrnek kokosu( obměnou jsou i ořechy nadrcené),
- 1/2 hrnku třtinového cukru( já dala 1/4 a stačilo),
- 3 vejce,
- 1 prášek do pečiva bez fosfátů(běžně je k dostání v obchodech se zdravou výživou), na dno hrnu dejte olivový olej a doplňte po okraj teplou vodou.
Postup:
Ingredience smíchejte dohromady a těsto řádně vymíchejte do hladka. V pečící formě pečte při 165°C cca 40 minut. Doba pečení závisí na velikosti formy. Tento poměr je pro malou bábovkovou formu.
Cuketové mufiny
Ingredience:
- 1 banán,
- 1 středně velká cuketa,
- 2 vejce,
- kypřící přášek bez fosfátu,
- rozemleté vločky,
- holandské kakao
Postup:
Banán rozmačkáme, přidáme nastrouhanou cuketu na jemno, 2 vejce,rozemleté vločky nebo můžete použít i špaldovou mouku.Nakonec přidejte kypřící prášek.Předehřejte troubu na 175°C . Těsto dejte do formiček na muffiny nebo do kulaté formy a pečeme cca 30-40 minut.
Proteinové muffiny
Ingredience:
- 1 banán,
- 1 tvaroh,
- ovesné vločky,
- semínka a oříšky dle chuti,
- 2 odměrky proteinu( např.syrovátkový )
Postup:
Všechny ingredience vymícháme do hmoty a do vymazaných forem dáme vzniklou hmotu.Pečeme při 150°C 15 – 20 minut.
Tato dobrůtka je vhodná na odpolední i dopolední svačinu a to i v případě, že redukujeme váhu.
Domácí špaldový perník
Ingerience:
- 300g špaldové mouky,
- 3 vejce,
- 2 polévkové lžíce třtinové melasy,
- 1 kypřící prášek do pečiva bez fosfátů,
- 2 lžičky perníkového koření,
- 50 ml vody,
- 65 g másla,
- 1 střední mrkvev a 1 jablko.
Postup:
Ingredience postupně smíchejte až bude těsto do hladka,poz. jablko i mrkev nastrouhejte na jemno.Do kulaté formy dejte směs, kterou posypeme na povrchu drceným lněným semínkem. A pečeme v předehřáté troubě při 175°C cca 35-40 minut. Po upečení můžete v mlýnku podrtiti třtinový cukr a na povrchu mírně poprášit.
Palačinky z ovesných vloček
Jedna z mnoha variací palačinek
Ingredience:
- 1,5 hrnku banánkové mouky,
- 1 hrnek ovesných vloček(rýžové, špaldové..atd),
- 2 vejce,
- 2 hrnky kokosové mléko (mandlové a nebo i voda)
Postup:
Všechny ingredience smíchejte a nechejte cca 10 minut odpočívat, tak aby se mohly vločky zvláčnět. Poté rozehřejte kokosový tuk a osmažte palačinky z obou stran. Náplň můžete volit tvaroh s ovocem nebo klidně džem. Skořice na posyp dle chuti i hořká čokoláda.
Skořice prospívá velmi tělu: obsahuje silné antioxidanty, působí protizánětlivě, blahodárný vliv na srdce, zvyšuje citlivost tkání k inzulínu, má antibakteriální účinky, snižuje krevní cukr.
Raw palačinka s kešu nutelou, jahodami a meduňkou
Suroviny na „palačinky“:
- 4 banány,
- 2 lusky vanilky
Na „nutelu“:
- 150 g kešu oříšků (namočených přes noc ve vodě),
- 150 ml vody,
- 3 lžíce prášku z nepražených kakaových bobů,
- 4 lžíce medu
Na náplň a na ozdobu:
- 300 g jahod,
- 2 hrsti lístků meduňky lékařské,
- 3 lžíce datlového sirupu,
- 80 g vlašských ořechů
Postup:
Namočte si přes noc kešu oříšky tak, aby byly všechny pod hladinou vody. Oloupejte banány, omyjte lístky meduňky a jahody (šest jich dejte stranou) a zbylé nakrájejte na asi půlcentimetrové plátky.
Vanilkové lusky podélně rozřízněte a nožem vyškrábněte zrníčka. Banány s vanilkou rozmixujte do hladka v mixéru. Nalijte na fólii na tác od sušičky odhadem asi 80 ml banánového „těsta“ a krouživými pohyby a nahnutím tácu ho nechte rovnoměrně roztéct na velikost palačinky. Postupně zopakujte, dokud vám „těsto“ nedojde. Mělo by vystačit na šest placek. Dejte do sušičky a sušte na 42 °C osm hodin.
„Palačinky“ nesmí být vyschlé, ale trochu gumové, aby se s nimi dalo dobře manipulovat a aby se daly stočit (sušit za stejných podmínek, při teplotě pod 50 stupňů, můžete i v horkovzdušné troubě). Slijte namočené kešu oříšky a dejte je do mixéru, přidejte čerstvou vodu, med, kakaový prášek a rozmixujte vše do hladka. Usušené palačinky sloupněte z fólie, do poloviny potřete kešu krémem, vyskládejte na něj jahody a přidejte meduňku a zatočte do palačinky.
Japonský tvarohový koláč
Japonský tvarohový koláč je nadýchaný, rychlý.
Ingredience:
- tvaroh,
- 3 vejce,
- 1 čokoláda na vaření
Postup:
Celou čokoládu necháme rozpustit. Smíchámě žloutky a tvaroh a nakonec přidáme čokoládu. Z bílků ušleháme sníh a ten přidáme ke směsi. Pečeme 15 minut při 150°C, potom vypneme troubu a ještě 15 minut necháme.
Sušenky z rýžovo-tapiokové mouky
Tento recept mám oblíbený,protože není příliš náročný a hlavně je to zábava pro děti.Na každé dětské párty nebo oslavě nechybí
Ingredience:
- 350 g mouky rýžové (Dovesfarm),
- 2 celé vejce,
- 120 g postivého másla,
- 100 g medu,
- vanilkový lusk strouhaný.
Postup:
Všechny ingredience smíchejte dohromady, je jedno v jakém pořadí a vypracujete v hladké, vláčné ,ale nelepivé těsto. Z těsta vyválíte plát a vykrajuje oblíbený tvar a motiv sušenek.Používám tvořítka na sušenky od Tescomy, protože jsou i zvířátkové a děti to pak i baví. Vykrájené sušenky dáme na plech, který vyložíme pečícím papírem.Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 160°C po dobu 10-13 minut.
Variance: Kokosové, čokoládové, skořicové..atd.
Mouka obsahuje již samokypřící látky, proto není zapotřebí přidávat kypřící prášek do pečiva a sušenky jsou krásně nadýchané.
Vánoční perníčky od prababičky
Ingredience:
- 500 g špaldové mouky
- 250 g medu
- 80 g másla
- 2 celá vejce
- 1 lžička sody
- Koření: skořice, hřebíček, anýz
Postup:
Do mísy dáme špaldovou mouku.
Přidáme vejce, med, máslo a lžičku sody.
Nakonec drcený hřebíček, skořici mletou a mletý anýz.
Vše smícháme v hladké těsto.
Těsto vyválíme a vykrajujeme libovolné tvary.
Pečeme v předehřáté troubě na 175 °C po dobu 15-18 minut.
Po upečení potíráme ještě teplé perníčky rozšlehaným bílkem s vodou.
Opravdu makový makovec
Recept je velmi jednoduchý a pro zdravý velmi propěšný. Mák obsahuje vápník více než 12 krát více než u kravského mléka. Vápník snižuje i riziko osteoporozy.
Ingredience:
- 100 g bezlepkové mouky,
- 400 g špaldové mouky,
- 250 g mletého máku,
- 130 g másla,
- 2 vejce,
- 1/2 litru kokosového mléka,
- 1 bezfosfátový prášek do pečiva,
- 1 balíček třtinového vanilkového cukru. (Cukr jsem nedávala, protože nemáme rádi moc sladká jídla, ale pokud to nezvládnete bez oslazení tak dejte 50 g třtinového cukru.)
Postup:
Vše důkladně promíchejte, pečeme v formě 30-40 minut( dle velikosti formy) při teplotě kolem 170°C.
Kustovnicový koláč s tvarohem a ořechy
Tato kombinace bude velmi příznivá pro období redukce a formování postavy
Ingredience:
- 150 g rýžové mouky
- 150 g celozrnné pšeničné polohrubé mouky
- 1 balíček sušených kvasnic
- 2 hrtky ovesných vloček
- 50 ml acidofilního mléka
- 50 ml čerstvého mléka
- 3 polévkové lžíce sušené kustovnice
- 1 vejce
- 1/2 vaničky plnotučného tvarohu
- 100 g drcených ořechů
- 10 g čerstvého másla
- med
Postup:
Nejprve připravíme kvásek z teplého mléka, špetky třtinového cukru. Necháme chvilku vykynout a postupně přidáváme vejce, acidifilní mléko, mouky, ovesné vločky, kustovnice, máslo a vymícháme si hladké těsto, které necháme nakynout. Po vykynutí dáme těsto do libovolné formy nejprve těsto na které navrstvíme tvaroh, pokapeme medem a posypeme hrubě drcenými ořechy.Předehřejeme troubu na 180 °C a pečeme cca 30-35 minut.
Bezlepková bábovka
Tato varianta bábovka je velmi vhodnou dopolední i dopolední svačinkou pro děti.Stačí k ní přidat menší kousek ovoce nebo skleničku kefírového mléka
Ingredience:
- 1 hrnek bezlepkové mouky,
- 1 hrnek kokosu( obměnou jsou i ořechy nadrcené),
- 1/2 hrnku třtinového cukru( já dala 1/4 a stačilo),
- 3 vejce,
- 1 prášek do pečiva bez fosfátů(běžně je k dostání v obchodech se zdravou výživou), na dno hrnu dejte olivový olej a doplňte po okraj teplou vodou.
Postup:
Ingredience smíchejte dohromady a těsto řádně vymíchejte do hladka. V pečící formě pečte při 165°C cca 40 minut. Doba pečení závisí na velikosti formy. Tento poměr je pro malou bábovkovou formu.
Cuketové mufiny
Ingredience:
- 1 banán,
- 1 středně velká cuketa,
- 2 vejce,
- kypřící přášek bez fosfátu,
- rozemleté vločky,
- holandské kakao
Postup:
Banán rozmačkáme, přidáme nastrouhanou cuketu na jemno, 2 vejce,rozemleté vločky nebo můžete použít i špaldovou mouku.Nakonec přidejte kypřící prášek.Předehřejte troubu na 175°C . Těsto dejte do formiček na muffiny nebo do kulaté formy a pečeme cca 30-40 minut.
Proteinové muffiny
Ingredience:
- 1 banán,
- 1 tvaroh,
- ovesné vločky,
- semínka a oříšky dle chuti,
- 2 odměrky proteinu( např.syrovátkový )
Postup:
Všechny ingredience vymícháme do hmoty a do vymazaných forem dáme vzniklou hmotu.Pečeme při 150°C 15 – 20 minut.
Tato dobrůtka je vhodná na odpolední i dopolední svačinu a to i v případě, že redukujeme váhu.
Domácí špaldový perník
Ingerience:
- 300g špaldové mouky,
- 3 vejce,
- 2 polévkové lžíce třtinové melasy,
- 1 kypřící prášek do pečiva bez fosfátů,
- 2 lžičky perníkového koření,
- 50 ml vody,
- 65 g másla,
- 1 střední mrkvev a 1 jablko.
Postup:
Ingredience postupně smíchejte až bude těsto do hladka,poz. jablko i mrkev nastrouhejte na jemno.Do kulaté formy dejte směs, kterou posypeme na povrchu drceným lněným semínkem. A pečeme v předehřáté troubě při 175°C cca 35-40 minut. Po upečení můžete v mlýnku podrtiti třtinový cukr a na povrchu mírně poprášit.
Palačinky z ovesných vloček
Jedna z mnoha variací palačinek
Ingredience:
- 1,5 hrnku banánkové mouky,
- 1 hrnek ovesných vloček(rýžové, špaldové..atd),
- 2 vejce,
- 2 hrnky kokosové mléko (mandlové a nebo i voda)
Postup:
Všechny ingredience smíchejte a nechejte cca 10 minut odpočívat, tak aby se mohly vločky zvláčnět. Poté rozehřejte kokosový tuk a osmažte palačinky z obou stran. Náplň můžete volit tvaroh s ovocem nebo klidně džem. Skořice na posyp dle chuti i hořká čokoláda.
Skořice prospívá velmi tělu: obsahuje silné antioxidanty, působí protizánětlivě, blahodárný vliv na srdce, zvyšuje citlivost tkání k inzulínu, má antibakteriální účinky, snižuje krevní cukr.
Raw palačinka s kešu nutelou, jahodami a meduňkou
Suroviny na „palačinky“:
- 4 banány,
- 2 lusky vanilky
Na „nutelu“:
- 150 g kešu oříšků (namočených přes noc ve vodě),
- 150 ml vody,
- 3 lžíce prášku z nepražených kakaových bobů,
- 4 lžíce medu
Na náplň a na ozdobu:
- 300 g jahod,
- 2 hrsti lístků meduňky lékařské,
- 3 lžíce datlového sirupu,
- 80 g vlašských ořechů
Postup:
Namočte si přes noc kešu oříšky tak, aby byly všechny pod hladinou vody. Oloupejte banány, omyjte lístky meduňky a jahody (šest jich dejte stranou) a zbylé nakrájejte na asi půlcentimetrové plátky.
Vanilkové lusky podélně rozřízněte a nožem vyškrábněte zrníčka. Banány s vanilkou rozmixujte do hladka v mixéru. Nalijte na fólii na tác od sušičky odhadem asi 80 ml banánového „těsta“ a krouživými pohyby a nahnutím tácu ho nechte rovnoměrně roztéct na velikost palačinky. Postupně zopakujte, dokud vám „těsto“ nedojde. Mělo by vystačit na šest placek. Dejte do sušičky a sušte na 42 °C osm hodin.
„Palačinky“ nesmí být vyschlé, ale trochu gumové, aby se s nimi dalo dobře manipulovat a aby se daly stočit (sušit za stejných podmínek, při teplotě pod 50 stupňů, můžete i v horkovzdušné troubě). Slijte namočené kešu oříšky a dejte je do mixéru, přidejte čerstvou vodu, med, kakaový prášek a rozmixujte vše do hladka. Usušené palačinky sloupněte z fólie, do poloviny potřete kešu krémem, vyskládejte na něj jahody a přidejte meduňku a zatočte do palačinky.
Japonský tvarohový koláč
Japonský tvarohový koláč je nadýchaný, rychlý.
Ingredience:
- tvaroh,
- 3 vejce,
- 1 čokoláda na vaření
Postup:
Celou čokoládu necháme rozpustit. Smíchámě žloutky a tvaroh a nakonec přidáme čokoládu. Z bílků ušleháme sníh a ten přidáme ke směsi. Pečeme 15 minut při 150°C, potom vypneme troubu a ještě 15 minut necháme.
Sušenky z rýžovo-tapiokové mouky
Tento recept mám oblíbený,protože není příliš náročný a hlavně je to zábava pro děti.Na každé dětské párty nebo oslavě nechybí
Ingredience:
- 350 g mouky rýžové (Dovesfarm),
- 2 celé vejce,
- 120 g postivého másla,
- 100 g medu,
- vanilkový lusk strouhaný.
Postup:
Všechny ingredience smíchejte dohromady, je jedno v jakém pořadí a vypracujete v hladké, vláčné ,ale nelepivé těsto. Z těsta vyválíte plát a vykrajuje oblíbený tvar a motiv sušenek.Používám tvořítka na sušenky od Tescomy, protože jsou i zvířátkové a děti to pak i baví. Vykrájené sušenky dáme na plech, který vyložíme pečícím papírem.Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 160°C po dobu 10-13 minut.
Variance: Kokosové, čokoládové, skořicové..atd.
Mouka obsahuje již samokypřící látky, proto není zapotřebí přidávat kypřící prášek do pečiva a sušenky jsou krásně nadýchané.