Svačinky

Svačinka pro školáky I. – Tvaroh s chia semínky a ovocem        

Ingredience:

  • 1/2 vaničky tvarohu,
  • 2 lžíce bílé jogurtu nejlépe Holandia,
  • chia semínka,
  • sezónní ovoce

Postup:

Smícháme  tvaroh s jogurtem a dáme jej na dno skleničky, poté dáme 2 lžičky chia semínek, znovu vrstva tvarohu s jogurtem a nakonec přelijeme rozmačkaným sezónním ovocem ( bez cukru).Můžete i přidat ovesné vločky nebo kokosový chips.

Tato svačina je ideální pro děti dopoledne. Dodá jim energiii v podobě ovoce, chia semínka dodají vápník (5x více než v mléce), železo (3x více než ve špenátu), dále zdrojem minerálů, vlákniny a omega 3- mastných kyselin ( ty ovlivňují mozkovou činnost), tvaroh jako zdroj energie.

Svačinka pro školáky II. -Žitný chléb s lučinou a lněným semínkem

Nechtějí Vám děti jíst 2-3x týdně ryby?

Lněné semínko je vhodnou náhradou.

Mastné kyseliny lněného oleje jsou ze 47 až 71% tvořeny omega-3 mastnou kyselinouα-linolenovou, z 10 až 22,5% kyselinou olejová (omega-9), z 12 až 24% kyselina linolovou (omega-6).Mezi další složky patří fytoestrogeny, fenolické látky (především lignany), slizy, vitamíny B1, B6, B3, kyselina pantothenová, hořčík, zinek, železo a vápník.

Ingredience:

  • Lučina,
  • žitný chléb nebo i jiný celozrnný,
  • lněné semínko

Postup:

Jednoduchý 🙂 na chléb dáme vrstvu lučiny a posypeme drceným lněným semínkem.Drcení je důležité, protože len má příliš tvrdou slupku a nemohly bychom vstřebat všechno dobré. Přidejte k tomu dětem do krabičky kousky zeleniny, salátu, jablko.

Chia pudink

Ingredience:

  • 200 ml rostlinného „mléka“
  • 3 lžíce chia semínek
  • 1/2 banánu
  • lžička medu nebo sirupu z agáve
  • čerstvé ovoce dle chuti

Postup:

Banán rozmixujte s mlékem. 3 lžíce semínek a případně trochu doslaďte. asi 15 minut bobtnat – nebo můžete nechat semínka nabobtnat přes noc – díky tomu docílíte opravdu pudinkové „třepající“ se konzistence. ovoce můžete vmíchat do pudinku nebo jím jen pudink ozdobit. když se vám bude zpočátku zdát, že konzistence nikdy nemůže být taková jako na fotce, vyčkejte.

Chia semínka mají neskutečné hydrofilní vlastnosti a dokáží navázat tolik vody, že zvětší svůj objem až 12x.

Chia semínka jsou skvělým zdrojem omega-3 nenasycených mastných kyselin, vlákniny, antioxidantů i bílkovin.

Tapiokový pudink s mangem a maracujou

Ingredience: 

  • 150 g tapiokových kuliček (koupíte ve vietnamské tržnici Sapa nebo obchodech s asijskými surovinami)
  • 250 ml kokosového mléka (AROY-D bez chemie),
  • 400 ml vody,
  • 2 vanilkové lusky,
  • 80 ml rýžového sirupu,
  • 2x marakuja,
  • 1 mango,
  • 2 snítky thajské bazalky

Postup: 

Ve větší misce smíchejte vodu s kokosovým mlékem, vysypte do ní tapiokové kuličky a nechte je namočené 12 hodin nebo přes noc v lednici. Druhý den nejprve podélně rozřízněte a nožem vyškrábněte zrníčka vanilkového lusku. Pak celý obsah misky přelijte do rendlíku, přidejte vnitřek vanilky, oslaďte rýžovým sirupem a pomalu přiveďte k varu. Na vedlejší plotýnce si rozehřejte grilovací pánev. Rozkrojte mango a o hranu sklenice ho vyloupněte ze slupky. Nakrájejte ho na plátky a ty ogrilujte na pánvi po jedné minutě z obou stran. Stáhněte pudink na nižší teplotu a vařte 15 minut za stálého míchání. Rozkrojte marakuju, vydlabejte lžičkou semínka (bez bílé dužiny) do skleničky a doslaďte případně trochou rýžového sirupu.
Do skleniček nebo pohárů nalijte do tří čtvrtin tapiokový pudink a nechte chvilku zatuhnout. Pak zalijte dvěma lžícemi marakuji, dozdobte grilovaným mangem a snítkou čerstvé thajské (lékořicové) bazalky.Tapiokový pudink s mangem a marakujou

Raw magnum

Suroviny na 6 kusů:

  • 1 šálek kešu namočených alespoň na 4 hodiny,
  • 0,3 l kokosového mléka,
  • 3 lžíce světlého kokosového nektaru,
  • 1 vanilkový lusk,
  • špetka soli.

Na karamel: 

  • 2 čajové lžičky mandlového másla,
  • 1 hrst datlí,
  • ½ čajové lžičky kokosového nektaru,
  • 1 lžíce kokosového oleje,
  • špetka vanilky,
  • špetka soli.

Na čokoládovou polevu: 

  • 5 lžic tekutého kokosového oleje,
  • 5 lžic tekutého kakaového másla,
  • 1 lžíce světlého kokosového nektaru,
  • 5 lžic raw kakaa

Postup:

Mixujte suroviny na krém do doby, než směs získá smetanovou konzistenci. Pokud je krém moc hustý, přidejte trochu kokosového mléka. Nalijte do formy, přidejte dřívko a nechte zamrazit alespoň na 3 hodiny. Pokud máte rádi čokoládové nanuky, přidejte do směsi trochu kakaového prášku a macy. Na výrobu karamelu bude potřeba rozmixovat rozpuštěný kokosový olej s datlemi, nektarem, vanilkou a solí. Výsledkem by měla být podobná konzistence, jakou má karamel. Čokoládovou polevu vyrobíte z rozpuštěného kokosového oleje, kakaového másla, nektaru a raw kakaa. V poslední fázi nanuky namočte v čokoládě, která ztuhne skoro okamžitě. Na řadu pak přichází karamelová vrstva. Přidejte po jedné lžíci karamelu na každou stranu nanuku a dejte zpět do mrazáku alespoň na 10 minut. Na závěr ještě jednou namočte do čokoládové polevy,  dozdobte nasekanými mandlemi nebo kokosem a dejte zmrazit, než čokoláda ztuhne.Raw magnum