Polévky

Kopřivová krémová polévka

​Tato polévka patří k mým jarním nejoblíbenějším.Jednak je chutná, přispívá k detoxikaci organismu a také dodává spoustu potřebných zelených enzymů na správné trávení.

Ingredience:​

  • menší košík malých kopřiv,
  • česnek,
  • batáty nebo brambory,
  • vejce,
  • řepkový olej,
  • mléko

​Postup:

Oloupejte česnek 5- 6 stroužků,ten rozmačkejte příp. nakrájejte a lehce orestujte. Otrhejte si lístky kopřiv a přidejte k česneku. Přidejte mléko cca 0,5 l a batáty nebo můžete i brambory. Povařte 15 minut a poté rozmixujte nakonec ještě přidejte vejce a povařte 5 minut. Kdo máte rádi smetanu, je možno přidat i na zjemnění lžíci kysané smetany.Ozdobit můžete sedmikráskami a opraženým slunečnicovým semínkem:)

Jarní bylinková polévka

Ingredience:

  • hrstka šťovíku
  • hrstka natě medvědího česneku
  • hrstka salátových listů
  • hrstka špenátových listů
  • lžička petrželky, pažitky, bazalky a kerblíku
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 30 g másla (pokud máte, použijte přepuštěné Ghí máslo)
  • 2 lžičky špaldové mouky
  • 2 žloutky
  • sůl

Postup: 

Bylinky důkladně opereme a nakrájíme najemno. (Pažitku a petrželku přidáme až do hotové polévky.) Bylinky několik vteřin osmahneme na másle nebo Ghí, poprášíme je špaldovou moukou, zalijeme vývarem, osolíme a vše chvíli povaříme. Do uvařené polévky vmícháme syrové žloutky, nasekanou pažitku a nasekanou petrželku.