Hlavní jídla
Kuskus s fazolemi
Ingredience:
- množství ( 100g) Kuskus,
- 1 kus (30g) Červená cibule,
- 2 kusy (120 g) Čerstvé rajče,
- množství (60 g) Fazole mungo,
- 1 kus ( 30g) Salát
- 1 lžička (10 g) Olivového oleje
- 1 špetka (3 g) Kari koření
- 1 špetka (2 g) Sůl
- 1 špetka (2 g) Pepř mletý
Postup:
Nejprve kuskus dáme do misky a zalijeme 300 ml vroucí vodou, přidáme i kari koření a přiklopíme pokličkou.
Necháme 20 minut bobtnat. Mezitím si nakrájíme zeleninu: rajčata, cibuli, ledový salát.
Poté smícháme kuskus se zeleninou. Přidáme fazole,které jsem nejprve uvařili .Dochutíme pepřem, solí.
Celozrnné špagety s
tuňákem
Ingredience:
- Množství( 100g) Celozrnných špaget
- 1 porce( 70g) Tuňáka ve vlastní šťávě
- 1 porce( 80g) Nakládaných loupaných rajčat
- 1 porce( 20g) Parmezán
- 1 porce( 2 g) Sůl
- libovolně Bylinky( bazalka, rukola..atd)
Postup:
1: Špagety uvaříme dle návodu na obale a scedíme přebytečnou vodu.
2: Nakládaná rajčata a tuňáka ohřejeme na pánvi a dochutíme nejlépe čerstvou bazalkou.
3: Na talíř dáme porci špaget, na ni dáme rajčata a také tuňáka.
4: Nakonec lehce poprášíme parmezánem, posypeme sekanou cibulovou natí a nebo čerstvými bylinkami (bazal-
kou, rukolou..atd).
Zapečený losos se sýrem na zelenině, kuskus
-
Ingredience:
- 1 kus ( 120g) Losos( nebo filé)
- 1 kus ( 80g) Kuskus
- 1 dávka( 20g) Olivový olej
- 1 dávka( 10g) Celozrnná mouka na obalení
- 1 porce (50g) Cuketa
- 1 porce ( 50g) Mrkev
- 1 porce( 20g) Eidam 20%
- 1 porce (2g) Sůl, petrželka
- Dle chuti můžete přidat lahůdkovou cibuli nebo pórek
Postup:
1: Lososa osolíme. Pokapeme citrónem, lehce pomoučíme celozrnnou moukou a opečeme z obou stran na olivovém oleji.
2: Cuketu , mrkev oloupeme a očistíme.Nakrájíme a vložíme do vroucí vody na 5 minut. Scedíme a položíme na
plech na pečící papír.
3: Na zeleninu položíme lososa , posypeme strouhaným eidamem a zapečeme při 175°C po dobu 10 minut.
Telecí maso se zapečenou cuketou
Ingredience:
- množství ( 100g) Telecí maso,
- 1 Kus (100g) (30g) Cuketa,
- 2 Lžičky (10g) Olivový olej,
- 1 Množství (30 g) Eidam 20%,
- 2 Lžičky (10g) Sójové omáčky
- Množství ( 2 stroužky) Česneku
- 1 Množství (2g) Sůl, pepří
- 2 Špetky Bazalky
Postup:
1: Telecí maso orestujte na olivovém oleji.
2: Podlijeme trochou vody a dusíme do měkka.
3: Cuketu nakrájíme na kolečka. Na plech vložíme pečící papír a na něj Položíme kolečka cukety, zakapeme olivovým olejem.
Přidáme na plátky nakrájený česnek, osolíme, opepříme a přidáme bazalku.
4: Nakonec zakápneme sójovou omáčkou. Pečeme v toubě při teplotě 160°C za občasného promíchání. Nakonec posypeme strouhaným sýrem.
5: Podáváme plátek společně se zapečenou cuketou.
Fit krůtí řízek a bramborovo-celerové pyré
Ingredience:
- Krůtí maso z prsou,
- drcené ovesné vločky,
- vejce,
- špaldová mouka,
- brambory, celer
Postup:
Nejprve si podrťte ovesné vločky.Krůtí prsa mírně osolte, dejte do špaldové mouky, vejce a nakonec do drcených ovesných vloček. Položte na pečící papír a v troubě nechejte dozlatova upéct. Uvařte ve vodě a nejlépe v parním hrnci brambory i se slupkou ( kvůli nižšímu gylkemickému indexu) a očištěný celer současně. Po uvaření oloupejte brambory ze slupky a spolu s celerem umačkejte do pyré. Podle chuti můžete osolit. Já se snažím nesolit, aby mohla vyniknout chuť i vůně celeru. Servírujte společně.
Rychlý špaldový chléb s rajčaty a slunečnicí
Rádi pečete doma chléb? Tento recept je právě pro Vás.
Ingredience:
- 375 g špaldové mouky,
- 125 g ovesných vloček,
- sůl,
- lžíce medu,
- sušené kvasnice,
- 50 g pšeničných klíčků,
- 500 ml podmáslí,
- slunečnicová semínka,
- 1,5 lžíce sušených rajčat v oleji
Postup:
Vločky smícháme s moukou, přidáme sůl a lžíci medu. Dále kefír, slunečnicová semínka,sušené kvasnice, pšeničné klíčky. Vypracujeme vláčné těsto, které má konzistenci tekutější.
Pečení v troubě: Do formy vložíme pečící papír, nalijeme těsto .A pečeme při 200°C cca 15-20 minut.
Pekárna na chléb: Stačí Vám použít rychlý program s gramáží 600 g.
Co dodat? Chléb je vláčný, nadýchaný a chutný..a také velmi rychlý
Batáty s cizrnou a jogurtovo-okurkový dresink
Ingredience:
- 3 ks batátů,
- 100g cizrny,
- salátová okurka,
- bílý jogurt,
- větvička rozmarýnu,
- stroužek česneku
Postup:
Cizrnu je nutno nejprve na 12hodin namočit.Poté uvaříme do poloměkka.Batáty očistěte a nakrájejte na kostky. Na pečící papír dejte cizrnu na ni batáty, rozmarýn a nakonec pokapejte olivovým olejem a dejte do trouby na 15 minut.Po upečení servírujeme s dresinkem.
Dresink:
- salátová okurka na jemné kostky,
- 3-4 lžíce bílého jogurtu,
- stroužek česneku