Polévky
Kopřivová krémová polévka
Tato polévka patří k mým jarním nejoblíbenějším.Jednak je chutná, přispívá k detoxikaci organismu a také dodává spoustu potřebných zelených enzymů na správné trávení.
Ingredience:
- menší košík malých kopřiv,
- česnek,
- batáty nebo brambory,
- vejce,
- řepkový olej,
- mléko
Postup:
Oloupejte česnek 5- 6 stroužků,ten rozmačkejte příp. nakrájejte a lehce orestujte. Otrhejte si lístky kopřiv a přidejte k česneku. Přidejte mléko cca 0,5 l a batáty nebo můžete i brambory. Povařte 15 minut a poté rozmixujte nakonec ještě přidejte vejce a povařte 5 minut. Kdo máte rádi smetanu, je možno přidat i na zjemnění lžíci kysané smetany.Ozdobit můžete sedmikráskami a opraženým slunečnicovým semínkem:)
Jarní bylinková polévka
Ingredience:
- hrstka šťovíku
- hrstka natě medvědího česneku
- hrstka salátových listů
- hrstka špenátových listů
- lžička petrželky, pažitky, bazalky a kerblíku
- 1 l zeleninového vývaru
- 30 g másla (pokud máte, použijte přepuštěné Ghí máslo)
- 2 lžičky špaldové mouky
- 2 žloutky
- sůl
Postup:
Bylinky důkladně opereme a nakrájíme najemno. (Pažitku a petrželku přidáme až do hotové polévky.) Bylinky několik vteřin osmahneme na másle nebo Ghí, poprášíme je špaldovou moukou, zalijeme vývarem, osolíme a vše chvíli povaříme. Do uvařené polévky vmícháme syrové žloutky, nasekanou pažitku a nasekanou petrželku.